Terrorexperten: IS kan använda ebola som vapen

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-10

Ebola som biologiskt vapen?

Det svindlande scenariot varnar nu en amerikansk professor för.

– Det behövs inte mycket för att lista ut hur det kan användas för terrorverksamhet, säger Al Shimkus.

Samtidigt som ebola skördar tusentals liv i Västafrika så avancerar terrorgruppen Islamiska staten mot den kurdiska staden Kobane.

Tanken på att använda den dödliga sjukdomen som ett biologiskt vapen kan redan finnas hos terrorgruppen som förföljer oliktänkande i Syrien och Irak.

Professorn i nationell säkerhet vid det amerikanska Naval War College, Al Shimkus, säger att gruppen kan låta medlemmar infektera sig själva med ebola för att sedan sprida viruset.

– Individen som exponerats för ebolaviruset är bäraren. Det behövs inte mycket för att lista ut hur det kan användas för terrorverksamhet, säger Shimkus, som tidigare varit kapten inom det amerikanska försvaret, till Forbes.

Medeltida idé

Han menar att det finns väldigt lite som skulle stoppa IS från att genomföra en terroraktion, eftersom de inte behöver bära något annat vapen än sig själva.

Efter att anhängare har exponerat sig för smittan kan de ta sig till ett område/land de vill slå till mot och där interagera med så många människor som möjligt.

Idén är inte ny. Shimku pekar på att man under medeltiden slungade infekterade kroppar över fiendens murar för att sprida pest.

Har redan vår uppmärksamhet

Om IS skulle försöka slå till mot västländer med ebola så skulle smittan sannolikt inte spridas okontrollerat på grund av att det ofta finns rigorösa rutiner för hur bekräftade och misstänkta fall ska hanteras och isoleras, menar Shimku.

Författaren Amanda Teckman, som skrivit rapporten ”Det biologiska terroristhotet med ebola från Västafrika och påverkan på global hälsa och säkerhet”, menar att det finns ett hot om en attack i östra Afrika som inte ska ignoreras.

Teckman säger dock till Forbes att hon inte tror att IS kommer använda ebola som ett vapen, på grund av de halshuggningar man genomfört.

– De har redan vår uppmärksamhet. Men bara för att det inte är troligt att IS gör det, så tror jag ändå att andra i alla fall kommer att fundera på att använda sig av det.

Följ ämnen i artikeln