USA

Exekutionspatruller kan bli verklighet

Avrättningskammaren i Draperfängelset i Utah.
Avrättningskammaren i Draperfängelset i Utah.

NYHETER

Exekutionspatruller och gaskammare kan komma att återinföras för att avrätta fångar i USA.

I flera delstater ser man nu över alternativa metoder för att ta livet av dödsdömda.

Anledningen: Brist på gift till dödliga injektioner.

Gifter som normalts används vid avrättningarna är en bristvara. Till exempel har ett danskt företag som tillverkar medlet pentobarbital förbjudit sina underleverantörer i USA att sälja det till fängelser med syftet att det ska användas för att avrätta dödsdömda. EU har också förbjudit export av flera narkosmedel till USA med stöd i tortyrlagstiftningen.

Vill ha exekutionspatruller

I USA har nu flera fängelser mött svårigheter när det kommer till att hitta kemikalier för dödliga injektioner.

Därför börjar man på flera håll se över alternativa avrättningsmetoder.

NBC News rapporterar att politiker i Wyoming röstat för att använda exekutionspatruller som en metod för avrättning, med förbehållet att de dödsdömda görs medvetslösa innan de skjuts. Förslaget går nu till delstatssenaten för godkännande, även om vissa ifrågasätter om det ens är nödvändigt eftersom det inte finns några intagna som dömts till döden i Wyoming.

I november förra året föreslog också lagstiftarna i Utah att återinföra exekutionspatruller – tio år efter att metoden avskaffades.

Användes senast 2010

För närvarande får dödsdömda som fick sin dom innan år 2004 välja om de ska avrättas med en dödlig injektion eller att bli skjutna. Om, eller när, medel som kan användas till dödliga injektioner inte längre går att få tag i lär det senare alternativet bli standardmetoden, uppger NBC News.

Senaste gången just en exekutionspatrull användes var 2010 då mördaren Ronnie Lee Gardner avrättades. Han satt fastbunden vid en stol med en pricktavla placerad framför hjärtat och sköts sedan ihjäl. Metoden hade då inte använts på 14 år och debatten om dödsstraffet blossade upp igen i USA.

Samtidigt jobbar två lagstiftare i Oklahoma för att delstaten ska införa en ännu oprövad metod – att använda kvävgas – som ett alternativ.

Föreslår kvävning med kvävgas

Kvävgasen leder på kort tid till så kallad hypoxi, syrebrist.

– Dödsstraffet är ett rättvist och lämpligt straff för värsta värsta brottslingar och kvävning med kvävgas är känt för att vara en av de mest humana metoderna att verkställa straffet på, säger en av lagstiftarna bakom förslaget, senator Anthony Sykes till NBC News.

Kritiker menar dock att metoden inte testats tillräckligt och att det därför är omöjligt att veta hur mycket smärta och lidande den dödsdömde upplever.

– När du börjar experimentera med saker får det ibland oväntade konskvenser. Man bör vara skeptisk, säger Richard Dieter, vd för informationscentret för dödsstraff som motsätter sig straffpåföljden, till nyhetskanalen.

Sofia Roström Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

USA

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Dödsstraff