Dödade tonåringen i Ferguson

Paulos, 27, hamnade mitt i kaoset i Ferguson

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

"Jag har aldrig hört så intensivt skjutande"

Skottlossning, bränder och plundring.

Mitt i de våldsamma upploppen i Ferguson satt svenske Paulos – och vaktade sin butik.

– Det var skrämmande, säger han.

Två timmar efter att juryn meddelat att det inte blir något åtal mot polismannen Darren Wilson, som sköt ihjäl den obeväpnade 18-åringen Michael Brown i augusti, begav sig svenske Paulos till Ferguson.

Då hade kaoset redan brutit ut i St. Louis-förorten. Demonstranter satte eld på bilar, vandaliserade byggnader och plundrade butiker. Polisen svarade med tårgas och chockgranater.

– Jag hörde skottlossning tvärsöver gatan. Jag har aldrig hört så intensivt skjutande så nära förut. Det var skrämmande, säger Paulos.

”Polisen har fått kontroll”

Paulos bor sedan många år i St. Louis. Orsaken till att han begav sig in till Ferguson i går kväll var att han ville skydda spritbutiken som han är delägare i.

– Just nu är det ganska lugnt här. Polisen har fått kontroll över gatan som butiken ligger på. Men i natt gick folk förbi och kollade in i butiken, då lyste vi med ficklampor för att visa att vi var här, säger Paulos när Aftonbladet når honom tidigt på morgonen, lokal tid.

Minst 29 gripna

Protesterna spred sig under natten till flera städer i USA. I Ferguson skadades flera människor i tumultet. Minst 29 personer greps av polis.

Enligt en demonstrant var scenerna i Ferguson krigsliknande.

– Allt de hade behövt göra var att ge oss rättvisa. Nu är det här en krigszon här, säger mannen till The Guardian.

Polischefen i St. Louis, Jon Belmar, beskrev nattens tumult som det värsta sedan Michael Brown dödades.

– Det som håller vårt samhälle samman har slitits sönder, sa han på en presskonferens.

”Syftet går förlorat”

Svenske Paulos delar bilden av att samhället i St. Louis är splittrat. Han menar att förtroendet för polisen är på botten, särskilt bland mörkhyade.

– Det är mycket polisbrutalitet. Jag känner flera som åkt fast för saker som de inte har gjort, säger han, och fortsätter:

– Att Michael Brown sköts ihjäl är inte den enda anledningen till protesterna. Det handlar om hur svarta i USA blir behandlade hela tiden.

Men att bränna och vandalisera byggnader är fel väg att gå, enligt Paulo.

– Det är inte butiksägarna som borde bli bestraffade för det polisen har gjort. Det här slår tillbaka mot hela samhället. Demonstranternas syfte går förlorat, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade tonåringen i Ferguson

USA