Se unika norrskenet från i natt

1 av 21 | Foto: Peter Rosén
Angelica Olsson, Mattias Bokström, Sabina Walldén och Camilla Muller njöt av norrskenet i Stockholm. Orsaken till att det syntes så bra i Stockholm var att ett utbrott på solen som skapade en kraftig solstorm.

avRobin Nilsson

NYHETER

En gigantisk solstorm har slagit ner mot jorden.

Bra nyheten: Ett magiskt norrsken i hela landet.

Dåliga nyheten: Riskerar att slå ut elkraftsystem, gps-system, radiokommunikation och signalsystem.

– En cool naturupplevelse, säger David Eriksson från Stockholm, som fångade norrskenet på bild.

Under de senaste dagarna har kraftiga energiutbrott härjat på solens yta. Ett särskilt kraftig utbrott har skapat en solstorm som nu, och under det kommande dygnet, har det slagit mot jorden.

– Det är en fyra på en femgradig skala, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

En storm riskerar att slå ut elkraftsystem, gps-system, radiokommunikation och signalsystem för flyg- och tågtrafik. Från att energin slungas ut från solen tar det cirka 15 till 72 timmar innan den når jorden.

”Det kan skapa problem för elförsörjningssystem men den här stormen ser ut att vara hanterbar” skriver NOAA, amerikanska rymdvädersinstitutet, i ett uttalande.

Finns positiva bitar

Det positiva med solstormen är att du (mer eller mindre var du än bor i Sverige) har chansen att se norrsken. Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet i natt om att de sett norrsken på flera platser i landet, bland annat Västerås, Stockholm, Örebro och Jönköping, Vartofta och Mariestad.

Vid 23-tiden på kvällen hörde läsare av sig som berättade att de såg norrsken på Österlen i Skåne. Det är mycket längre söderut än var man i vanliga fall kan se norrsken i Sverige.

– Jag såg det i bilen på vägen hem från Arlanda. Sedan ställde jag mig på balkongen hemma och knäppte några bilder, säger David Eriksson, till Aftonbladet.

– En cool naturupplevelse, fortsätter han.

På Aftonbladets Facebook skriver en person som bor i Kiruna att ”hela himlen brinner av norrsken”. Enligt norrskensprognoser har skenet nått hela vägen ner till Tjeckien under natten.

Kan slå till hänsynslöst

Även om mycket kring solstormar än i dag är oklart vet vi att de kan slå till hänsynslöst.

1989 var sex miljoner människor i kanadensiska Quebec utan ström i nio timmar efter en kraftig solstorm.

Så sent som 2003 drabbades Sverige med stora elavbrott efter Halloweenstormen.

En japansk satellit förstördes och besättningsmännen på Internationella rymdstationen fick söka skydd från de höga nivåerna av strålning.

Men en av de värsta stormarna i modern tid inträffade 1921.

Enligt forskare var den minst tio gånger så kraftig som den i Kanada som gjorde sex miljoner strömlösa. Bland annat började en telefonstation i Karlstad, en av landets största vid den tiden, brinna.

Solstormar är en av 24 nationella risker som MSB har listat. De menar att kraftiga solstormar kan påverka samhället, särskilt i och med att vi blir mer beroende av teknisk utveckling.

Vår planet bevakas med hjälp av satelliter och markstationer. Bland annat finns det en amerikansk satellit, ACE, som mäter solvindar och magnetfält. Med hjälp av ACE kan forskare mäta på ett ungefär hur kraftig en storm kan vara.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden