Två motiv pekas ut för dödsskjutningen

avErik Wiman, Olof Svensson, Sofia Roström Andersson

1 av 27 | Foto: Thomas Johansson
Blommor och ljus för att minnas och hedra offren.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Skjutningen i Göteborg kan ha varit en brutal hämnd i den pågående gängstriden på Hisingen.

Två specifika händelser pekas nu ut som motiv:

Dubbelmordet 2013 eller en skjutning utanför samma restaurang i januari i år.

Gängstriden står mellan två rivaliserande grupperingar i Biskopsgården på Hisingen. Det handlar både om personliga konflikter och om en maktkamp om narkotikahandeln runt Vårväderstorget respektive Friskväderstorget.

– Narkotikahandeln är central i de här gängens existens, den ger makten och den ger pengar, säger en polis med insyn i gängproblematiken.

Kampen inleddes på allvar när en 23-årig man mördades på Önskevädersgatan 2012, skriver GP.

”Mordet accelerade”

– Rivaliteten fanns redan före det, men mordet hade en accelererande effekt på fortsättningen, säger Aftonbladets källa.

I den andra attacken, i september 2013, mördades två män med kopplingar till grupperingen på Friskväderstorget. Männen, 17 och 28 år, sköts med automatvapen.

I den tredje attacken, i januari i år, sköts en 28-årig man från samma gruppering i båda benen utanför samma restaurang på Vårväderstorget där onsdagens skottdrama ägde rum.

En av polisens arbetshypoteser är att attacken i onsdags var en hämnd.

– Den skadade ska ha haft stort inflytande i sin krets. Det är möjligt att det inträffade skulle ge en anledning till en vedergällning, säger en polis med insyn i konflikterna på Hisingen till GP.

Polisens andra huvudteori är att onsdagens skjutning kan vara en hämnd för dubbelmordet på Väderilsgatan i september 2013.

Efter händelsen kraftsamlade polisen för att få stopp på gängvåldet. Flera dömdes för vapenbrott och andra brott, rapporterar TT.

’Slåss om territorium’

En poliskälla till Aftonbladet säger:

– Sedan tidigare vet vi att de här två grupperingarna slåss om samma territorium för narkotikaförsäljning.

Ett dygn efter dödsskjutningen stoppade polisen en bil med tre män i stadsdelen Majorna i Göteborg. Männen greps, efter att polisen hittade vapen i bilen. De anhölls under natten.

– Åklagaren begär dem häktade på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott, sa Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen i Västra Götaland, i går.

Samtidigt säger Thomas Fuxborg att polisen fortfarande utreder om det finns något samband mellan männen och dödsskjutningen i Biskopsgården i onsdags.

– De hade två kalasjnikovs i bilen och är extremt intressanta, säger en källa till tidningen GT.

Grovt kriminella

Två av de tre som begärs häktade är grovt kriminella.

Den ene är en dansk 27-åring som dömts för att ha försökt smuggla tio kilo amfetamin från Holland till Sverige. Den andre är en 20-åring från Göteborg som dömts till fängelse för grovt vapenbrott. Den tredje, en 18-åring från Göteborg, är inte straffad för grövre brottslighet.

Häktningsförhandlingarna mot de tre hålls i dag.

Två män som vårdats efter skottlossningen kunde lämna sjukhuset i förrgår kväll.

Sex personer vårdas fortfarande. För en är tillståndet allvarligt men stabilt, för en är tillståndet stabilt.

– Fyra betecknas som lindrigt skadade, säger Robert Sjölund på Sahlgrenska sjukhusets pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM