Cyklonen Pam

Svenskar söks efter cyklonen Pam

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

Öriket Vanuatu sönderslaget av tropiska monstercyklonen Pam

Förödelsen är gigantisk efter monstercyklonen Pam.

Flera svenskar söks i ögruppen – och minst en saknas, uppger UD.

– Jag ser cyklonen som ett monster. Ett monster. För regeringen och människorna i Vanuatu är det här ett bakslag. Det har skett så mycket utveckling, och nu har all denna utveckling utplånats, säger Vanuatus president Baldwin Lonsdale till nyhetsbyrån AP.

Endast var tionde byggnad i Vanuatus huvudstad Port Vila står kvar oskadd efter att den tropiska cyklonen Pam har härjat i öriket Vanuatu.

Han ber nu världen om hjälp för att rädda platsen som han kallar "paradiset". Många av Vanuatus öar är avskurna från omvärlden.

President Baldwin Lonsdale som befinner sig i Japan, berättar att han inte har kunnat kontakta sin familj, eftersom kommunikationerna inte fungerar efter cyklonens härjningar.

– Vi vet inte om våra familjer befinner sig i trygghet eller inte. Som ledare för nationen, går mitt hjärta ut till folket, till hela nationen.

Hittills har sex personer bekräftats döda och 30 skadade i Vanuatu.

Enligt presidenten är det klimatförändringarna som har orsakat katastrofen.

– Vi ser hur havsnivån höjs, cyklonperioderna, värmen, regnet, allt det här påverlas. Det senaste året har varit värre än något annat år. Ja, klimatförändringarna bidrar till det här, sa han till AP.

Svensk man eftersöks

TT rapporterar att UD just nu undersöker uppgifter om att en äldre svensk man saknas.

– Vi har obekräftade uppgifter om en saknad svensk man i 80-årsåldern, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst, till TT.

Enligt Maria Parent vid UD:s presstjänst är färre än tio svenskar bosatta i Vanuatu.

– Vi har kontakt med ambassaden i Canberra som i sin tur ska ha kontakt med honorärkonsulatet i Vanuatu men vad jag har förstått är det svårt med kommunikationerna så vi har inte något nytt i nuläget, säger hon till Aftonbladet.

Carola Joelsson, 60, från Solna är en av dem som ännu inte har kunnat etablera kontakt med anhöriga på ön. Hon berättar att hon känner en stor oro.

– Min äldsta dotter är där med sin fästman. Det enda vi har hört är att de ska bo på ett hotell på Island of Santos, en mindre ö utanför. Något slags paradisställe.

Carola berättar att dottern alltid tar med sig sin laptop och brukar kommunicera via Facebook och Skype.

– Men nu är det helt dött. Jag har skrivit till henne att hon måste kontakta oss så vi vet att de lever. Man blir helt knäpp i huvudet av oron.

"Allt är förstört"

Cyklonen Pam drog fram genom öriket i helgen med förödelse i sitt spår.

– Allt vi kan säga är att det är som vi misstänkt, att allt är förstört. Men just nu vet vi inte vad som hänt med människorna, säger Tom Skirrow, chef för Rädda Barnen på Vanuatu, till AFP.

Paolo Malatu som koordinerar arbetet på Vanuatus katastrofcenter, säger att myndigheterna har satt in varje flygplan och helikopter man har för att flyga över drabbade öar för att fastställa exakt hur stor förödelsen är.

– Skadorna på hem och infrastruktur är omfattande. Just nu prioriterar vi att se till att folk får vatten, mat och tak över huvudet, säger Malatu.

Han uppger att broar utanför Port Vila har raserats, vilket gör det omöjligt att ta sig fram med fordon i området.

Flygplatsen öppnad

Flygplatsen i Port Vila har öppnats, vilket gör det möjligt för vissa hjälpförsändelser att komma fram den vägen.

Enligt president Lonsdale behövs en stor mängd saker såsom vatten, presenningar, medicin och verktyg.

Även viss kommersiell flygtrafik kan bedrivas men avgångarna är begränsade. Bland annat kommer två flygplan idag hämta 100 strandade turister från Nya Zeeland.

I Port Vila ligger sönderslagna båtar i hamnen. I trädgrenar syns människors tillhörigheter hänga här och var, strödda för vinden.

Förorenat vatten

Isabelle Austin vid Unicef, berättar att ungefär 60 000 barn i Vanuatu är drabbade av cyklonen.

– Vi är framför allt orooade för deras hälsa, näringsintag, säkerhet, skolgång och möjlighet till återhämtning.

Alice Klements vid Unicef i Port Vila berättar att många på måndagsmorgonen ägnade sig åt att rensa bort nedfallna träd och städa upp vad som var kvar av deras hem. De som blivit hemlösa på grund av cyklonen, bor hos anhöriga eller i tillfälliga härbärgen som hjälporganisationerna erbjuder.

Tillgång till mat och vatten är nu den viktigaste frågan, enligt henne. Mycket av stadens vattenreserver har blivit förorenade, så invånarna tvingas koka vattnet för att kunna dricka det. Sjukhuset är överbelastat av patienter och kan inte hjälpa alla som nu behöver hjälp.

Hon uppger att hon talat med en kvinna, gravid i nionde månaden, som nu förlorat sitt hem. Kvinnans situation och många andras är desperat.

– Hon har inget vatten, ingen mat, ingen elektricitet. Detta är en mycket allvarlig situation.

Vanuatu har en befolkning på 267 000 personer, spritt över 65 öar. Ungefär 47 000 av dem bor i huvudstaden.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Cyklonen Pam

ÄMNEN I ARTIKELN

Cyklonen Pam

Vanuatu

Unicef

Rädda Barnen

Port Vila