Kustbevakningen hade egen valvaka

1 av 4
NYHETER

2015 ser också ut att bli ett supervalår – med mycket valfläsk.

I eftermiddags dök en val upp utanför Hudiksvall.

– Det var häftigt, det är inte varje dag man ser en val här uppe. Jag har aldrig sett någon i alla fall, säger Mikael Olofsson som arbetar på Kustbevakningen.

Extravalet till riksdagen på söndag blev inställt. Men då kom valen. Och det var inte valmyndighetens, utan Kustbevakningens fartyg KBV 201, som mötte en ovanligt stor knöl i havet.

Mer exakt i Bottenhavet, cirka 50 kilometer öster om Hudiksvall och 250 mil från Val d'Isere.

Simmade kring båten

Kustbevakningen har ett späckat schema och var på väg upp från Norrtälje. Men de hade inget annat val än att stanna.

– En av personerna ombord såg något stort. Sen tog det fem minuter innan valen dök upp igen. Vi slog av motorerna och den cirkulerade i 40 minuter runt båten, säger besättningsmannen Mikael Olofsson, som filmade valen med sin mobiltelefon.

Ovanlig syn

Han uppskattar att valen var drygt 15 meter lång. Det är oklart exakt vad det var för typ, men det är troligt att det handlar om en knölval. En sådan sågs till vid Gotland i höstas men det är annars ovanligt med så här stora besökare vid Sveriges östkust.

Knölvalar finns normalt i Atlanten och simmar längs norska kusten till Ishavet. De antas ha kommit på villovägar när de dyker upp på svenskt vatten.

I vanliga fall går knölvalar bara upp till ytan för att andas. Men denna gång kan den ha blivit nyfiken på det 50 meter långa fartyget och därför stannat kvar längre.

ARTIKELN HANDLAR OM