Nyheter

Detta har hänt i Gaza

Av: 

Iva Horvatovic

NYHETER

Striderna i Gaza har återupptagits efter ett tre dagar långt eldupphör. 

Raketer sköts från Gaza mot Israel kort efter att vapenvilan löpte ut och Israel besvarade elden. Ett tioårigt barn miste livet i Gaza City. Under fredagen meddelade också Israel att man drar sig ur fredssamtalen, rapporterade AFP.

Förhandlingarna, som hölls i Kairo, gav inga konkreta resultat. Israel vill att Gazaremsan ska avväpnas medan Hamas kräver ett slut på Israels blockad av Gaza. Den palestinska delegationen gick inte med på att förlänga eldupphöret.

Sedan 8 juli har minst 1 869 palestinier dött. Enligt FN är över 1 300 av dem civila och minst 423 barn. 67 israeler har dött, varav tre civila.

Se den senaste Gazakonfliktens förlopp i bilder och läs vår rapportering nedan.

Fakta: Blockaden av Gaza

  Israel ockuperade Gazaremsan 1967. I början av 1990-talet byggde Israel ett stängselsystem runt enklaven, som är ett av världens mest tätbefolkade områden.

  I juni 2007 blockerade Israel och Egypten gränsövergångarna till Gazaremsan efter det att Hamasrörelsen, terrorstämplad men segrare i palestinska val, tagit kontroll över enklaven. Israel blockerade också Gazas sjö- och luftvägar.

  Den egyptiska övergången i Rafah har sedan dess ofta varit stängd. De israeliska övergångarna har släppt igenom varor som Israel inte anser kan användas för militant verksamhet.

  FN anser att blockaden utgör illegal kollektiv bestraffning av Gazaremsans 1,6 miljoner invånare och har orsakat en kronisk humanitär kris som medfört ekonomiskt förfall, strömbrist, undermålig vård, skola och omsorg, svåra föroreningar och kränker mänsklig värdighet.

  Blockaden har lett till att ett nätverk av tunnlar grävts framför allt under gränsen till Egypten.

  FN kritiserar både israelisk militär och palestinska milisgrupper för att rutinmässigt bortse från folkrättsliga skyldigheter att i strid ta hänsyn till civila.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: