Nyheter

Silvias nätverk försökte tysta forskare

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Nätverket kring drottning Silvia försökte tysta en forskare.

I ett mejl uppmanades historieprofessor Klas Åmark att misskreditera sin kollega.

– Det var väldigt anmärkningsvärt, säger han.

I pocketutgåvan av sin bok ”Drottningens hemlighet'” avslöjar Johan Åsard mer av det skumma spel som pågår för att dölja eller förändra historien om Walter Sommerlath.

En av experterna som medverkade i ”Kalla faktas” granskning i TV4 var historikern Mats Deland.

I ett mejl till Delands tidigare chef i Göran Perssons Förintelseprojekt, professor emeritus Klas Åmark, skriver juristprofessor Madeleine Leijonhufvud:

”Mats Dellham (sic!) har förlorat all trovärdighet som forskare genom vad han här tillåtit sig bli del av. Det känns inte alls bra om du och andra forskare inom området med hög etisk profil inte reagerar.”

– Jag tolkar det som att Madeleine Leijonhufvud ber mig misskreditera Mats Deland, att jag skulle ta avstånd från en kollega. Det var mycket anmärkningsvärt, säger Klas Åmark.

– Enligt mig var hon helt ute och cyklade.

Vad Klas Åmark då, i januari 2012, inte kände till var att Madeleine Leijonhufvud står Silvia nära. Bland annat har juristprofessorn suttit i styrelsen för drottningens stiftelse World Childhood Fundation i tio år. Hon har också dragit lans för Silvia i åtskilliga debattartiklar.

– När jag fick klart för mig att drottningen kanske fanns i bakgrunden tyckte jag att det var ännu mer fel, säger Åmark.

Madeleine Leijonhufvud blir förvånad när hon hör att hennes mejl har publicerats.

– Jag ville höra hans uppfattning om ett mejl som skickats från judiska museet i Sao Paolo, säger hon.

Klas Åmark uppfattade det som att du ville att han skulle misskreditera en kollega?

– Jag tyckte att det var viktigt att reda ut om en forskare varit oetisk.

Hade du diskuterat mejlet med drottning Silvia?

– Det skulle inte falla mig in att berätta för dig vilka jag talar med.

I ett annat mejl där Silvia beklagade sig över den tuffa granskningen inför tidigare brasilianske presidenten Cardoso bifogades ett worddokument utan underskrift.

I bilagan attackerades det numera prisbelönta ''Kalla fakta''-programmet våldsamt.

I ett senare mejl till Cardoso förtydligade Silvia att bilagan skrivits av ''en professor i juridik'' och i dokumentet framgår att en ''Madeleine'' är författaren.

– Det är viktigt att betona att ingen anser att Silvia har något ansvar för vad hennes far gjort eller inte gjort, säger Johan Åsard.

– Men det är otillbörligt för en drottning att attackera media i hemlighet. Hon agerar för att skydda sig själv och hon gör det under radarn, undan offentligheten. Det är fullständigt olämpligt.

På frågan om drottningen kände till mejlet till Klas Åmark svarar hovets informationschef Margareta Thorgren i en mejlkommentar:

"Det här är en återutgivning av en gammal bok och uppgifterna i den känns därför rätt så pasé och inte värda att kommentera."

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: England-Skottland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: