Obama kritiserades – för sin kostym

1 av 5
NYHETER

NEW YORK. Barack Obama höll presskonferens om terrororganisationen Isis.

Då blev det liv.

Om presidentens kostym.

Den var, menade omvärlden, för beige – i dubbel bemärkelse.

Man kunde kanske tro att det med en värld som står i brand skulle finnas viktigare saker att engagera sig i än vilka kostymer Barack Obama sätter på sig.

Men icke.

När den amerikanske presidenten i veckan höll presskonferens om USA:s strategi visavi Isis bar han istället för de sedvanligt svarta, blå eller grå kostymerna en somrigt ljus, beige kreation – och det ångrar han säkerligen, för den fick betydligt mycket mer uppmärksamhet än det han faktiskt sa om den islamistiska terrororganisationen.

Sociala medier formligen exploderade av skämt och kritik – och det var ansedda journalister som anförde attacken mot det beiga klädvalet.

”Vem var det som gav Obama den där gamla kyrkkostymen från pappas garderob”, undrade exempelvis Washington Posts Wesley Lowery.

”Obama lovar att tillintetgöra den som fick honom att bära den kostymen”, raljerade Josh Barro från New York Times.

”Han hoppas skrämma Putin till underkastelse med sitt kostymval”, kontrade Ben Shapiro på sajten Truth Revolt.

Gott om andra exempel

Roligast var Ryan Teague Beckwith från Washington Examiner, som i en ordlek kring det faktum att färgen i fråga på engelska också ibland skrivs som ”tan” konstaterade:

”Yes We Tan!”.

Men så uppseendeväckande är det nu inte att amerikanska presidenter visar sig i ljusa kostymer – särskilt inte kring den ”Labor Day”-helg som pågår just nu och markerar slutet på sommaren och också slutet på den tid då den formella etiketten tillåter ljus klädsel.

Det finns gott om bilder på exempelvis George Bush den äldre , Ronald Reagan och Bill Clinton i likadana svider.

Det är dock inte första gången Obama får kritik för saker som företrädarna kommit undan med.

Fick sommarkritik för golfrundor

Han har hela sommaren klandrats för att han tagit för mycket semester och spelat för mycket golf – och när han direkt efter presskonferensen om det bestialiska mordet på James Foley åter gav sig ut på golfbanan blåste en regelrätt storm av ilska upp.

Men George W Bush var under sina åtta år i Vita huset ledig ännu oftare – och svingade ofta sina golfklubbor mitt under pågående Irakkrig.

Att Obama likafullt får mer ris måste han tycka är rätt beige...