Nyheter

UD:s datorer smittade med spionprogram

Av: 

Erik Melin

NYHETER

UD:s datorer var infekterade av kinesiska spionprogram.

Nu varnar Säpo för att Ryssland och Kina är aktiva mot Sverige.

– Ryssland är mest avancerat. Men Kina är väldigt ambitiösa, säger Säpochefen Anders Thornberg till SvD.

En anonym förstahandskälla berättar för Svenska Dagbladet om hur två datorer som tillhörde utrikesdepartementet under mitten av 00-talet infekterades av trojanska hästar – virus som tillåter att den som installerat dem att styra datorerna och nå all information på dem. Datorerna tillhörde departementets Asienhandläggare – analytiker som är fokuserade på Kina.

Trafiken som de trojanska hästarna skickade spårades till ett företag i Peking. Efter analys av ett amerikansk it-säkerhetsbolag kunde man konstatera att virusen var kinesiska. De var unika och passerade därför genom UD:s virusskydd.

Varnade för cyberspionage

Att Kinas regering skulle ligga bakom gick aldrig att bevisa, men enligt SvD:s källa pekade alla spår mot Peking. 2009 varnade kanadensiska forskare för dataattacker som man misstänkte handlade om statligt cyberspionage från kinesiskt håll.

Anders Thornberg pekar ut Ryssland och Kina som de som är mest aktiva.

– Vi har sett att Kina använder underrättelsetjänst och flyktingspionage, säger Anders Thornberg till SvD.

”Det ökar”

Även på FRA vill man höja ett varningens finger.

– Det är allvar nu och det ökar, säger FRA:s generaldirektör Dag Hartelius till tidningen.

Kina har vid upprepade tillfällen förnekat att man utför cyberspionage. Man menar istället att det är Kina som är utsatta, av amerikanskt spionage. USA har å sin sida vid ett flertal tillfällen beskyllt Kina för statligt organiserade hackerattacker.

En ökad hotbild

Den 7 juli i år publicerade Wall Street Journal en granskning av den statliga cyberarmén i Kina, ”Folkets befrielsearmés allmänna personalavdelnings tredje departement”. De driver anläggningar över hela Kina och ska ha över 100 000 av landets bästa hackare, analytiker och språkexperter hos sig.

Utrikesdepartementet vill för SvD varken bekräfta eller dementera uppgifterna om det tidigare dataintrånget. Man meddelar att man inte kommenterar specifika händelser, men att man är medvetna om en ökad hotbild.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: