Göran Persson vill inte tillbaka

Av: Olof Svensson, Staffan Dickson, Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kommenterar Göran Persson ryktena om att S-ledaren Stefan Löfven vill ha honom som utrikesminister.

Förre S-ledaren tillbakavisar bestämt ryktena.

– Det är mycket attraktivt, men det kräver att jag får ta korna med mig in på UD. Jag misstänker svaret så därför stannar jag hos korna, säger han.

Foto: Vilhelm Stokstad

På lördagsmorgonen presenterade Sveriges Radios Ekot den sensationella uppgiften att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill ha den förre partiledaren Göran Persson som utrikesminister i händelse av en valseger i höst.

”Magplask”

Uppgifter som först tillbakavisades av Stefan Löfven:

– Jag har sagt att det var ett magplask av Ekot och det kommer nog inte att rendera i Stora journalistpriset i alla fall. Man hade kunnat bespara både sig själva och sina journalistkollegor anspänning och extraarbete under dagen. Det finns en säker källa när det gäller den typen av uppgifter och det är jag, sa han till Aftonbladet TV under Socialdemokraternas valupptakt i Göteborg tidigare i dag.

”Det här är inte seriöst”

Under eftermiddagen kommenterade även Göran Persson, numera storbonde, uppgifterna.

– Jag har inga sådana planer och heller ingen sådan längtan. Det är bara en enda person som kan ställa den här frågan och det är den blivande regeringsbildaren. Jag har ingen som helst diskussion om de här frågorna, säger Göran Persson till Aftonbladet.

Han säger att han är smickrad över uppmärksamheten.

– Jag tycker att det är jättetrevligt att det diskuteras, men alla måste förstå att först ska ett val vinnas, sen ska frågan ställas av rätt person För mig är det här inte seriöst, säger Göran Persson.

Men tanken på att bli utrikesminister kändes inte helt tokig ändå.

– Det är mycket attraktivt, men det kräver att jag får ta korna med mig in på UD. Jag misstänker svaret så därför stannar jag hos korna, säger han.

Skulle det inte vara piggt med Göran Persson som ny minister?

– Piggt skulle det säkert vara, men särskilt kul tycker jag inte att det skulle vara. Jag har gjort mitt, säger han.

S: "Planterat av Moderaterna"

Ekots nyhet har genererat många kommentarer under dagen. Utrikesminister Carl Bildt (M) skriver på Twitter "Jodå, kor på UD skulle ju förvisso vara en förändring. Mer idisslande. Mindre twittrande. Alltid gläder det någon."

Hans Ekström, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, menar att nyheten kan vara planterad av Moderaterna.

– Det ligger i deras agenda att fokusera på personer. De enda som tjänar på detta är de som vill göra politiken till ett spel och det är Moderaterna, säger han.

Ekots politiske kommentator, Tomas Ramberg, säger att han inte har någon anledning att betvivla uppgifterna som låg till grund för nyheten. Han konstaterar att Löfven inte dementerar det som avslöjandet egentligen handlar om.

– Han tar i och låter väldigt tvärsäker, men han dementerar något som vi inte har påstått. Nyheten är inte, som Löfven säger, att han skulle ha lovat Göran Persson jobbet. Vår nyhet är att han har för avsikt att be Persson bli utrikesminister om Socialdemokraterna vinner valet, säger Ramberg till Sveriges Radio.

Publicerad: