Ryska stridsplan ska ha kränkt svenskt luftrum

avJohn Granlund, Martin Nilsson

NYHETER

Ryska militära flygplan kränkte svenskt luftrum i veckan, skriver Expressen.

Enligt tidningen ska två attack- och bombflygplan ha flugit på låg höjd mot Öland i onsdags.

– Vi kan tidigast ha en kommentar i morgon bitti, säger Alexander Pashedko, pressattaché vid ryska ambassaden i Stockholm till Aftonbladet.

Carl Bildt, utrikesminister.

Kränkningen ska, enligt Expressens uppgiftslämnare, ha varit ett avsiktligt försök att testa den svenska beredskapen.

Händelsen ska ha inträffat vid lunchtid i onsdags och planen, av typen Su-24, flög inom Sveriges gränser ett par kilometer innan de upptäcktes av ett Jas Gripen-plan.

De ryska planen ska ha lyft från Kaliningrad.

Uttalar sig först vid "konstaterat händelseförlopp"

Försvarsmakten hälsar att de inte kommenterar uppgifterna i nuläget.

Erik Lagersten, försvarsmaktens informationsdirektör, skriver i ett uttalande:

"Försvarsmakten kommenterar inte en händelse innan det gjorts en analys. En sådan sker alltid skyndsamt och omfattar även tekniska system. Först när analysen är klar med ett säkert konstaterat händelseförlopp, och de exakta omständigheterna klarlagda, fattar Försvarsmakten beslut om vidare hantering inom och utom myndigheten".

Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga bekräftar att regeringen informerats om händelsen.

– Jag har pratat med Carl Bildt och han låter hälsa att han preliminärt har blivit informerad om det här under dagen. UD har begärt en brådskande rapport från försvarsmakten. När vi fått den ska vi värdera vad som har hänt, säger han till Aftonbladet.

Zsiga säger att rapporten bör landa på regeringens bord "snarast".

Ryssland: "Kan tidigast ha kommentar i morgon"

Aftonbladet var i kväll i kontakt med Alexander Pashedko, pressattaché vid ryska ambassaden i Stockholm. Från Rysslands håll kan man varken beräfta eller förneka uppgifterna, meddelar han.

– Vi kan tidigast ha en kommentar i morgon bitti. Men inte ens då är jag säker på att vi kommer att släppa något uttalande, skriver han i ett sms.

Lågt flygande stridsplan

Efter att nyheten blev känd på torsdagskvällen hörde oroliga personer av sig till Aftonbladet om lågt flygande stridsplan på flera platser i södra Sverige. Observationerna ska ha gjorts över Gotland, Örkelljunga, Tingsryd, Västervik, Växjö och Kalmar under torsdag eftermiddag och kväll.

Enligt Försvarsmakten handlar det troligen om sedan tidigare inplanerade mörkerflygningar.

– Vi har mörkertidsflygning under vintertidsperioden och detta är första torsdagen som vi kör det, säger vakthavande befäl vid F17 i Kallinge.

Från Försvarsmaktens sida vill man inte kommentera om den svenska incidentberedskapen har höjts till följd av onsdagens händelser.

– Utöver det skriftliga uttalandet kan vi inte kommentera beredskapen vid den här tidpunkten, säger Johannes Hellqvist, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.