Transportfack manar till sympatiaktion

NYHETER

Det krävs ett nordiskt samarbete i Norwegianstrejken, anser fackförbundet Parat.

Nu uppmanar Nordiska Transportarbetarfederationen sina 365 000 medlemmar att gå ut i sympatiåtgärder.

– Vi har folk i Norge nu och vår förbundsstyrelse kommer att ta beslut om eventuell blockad, säger Gabriel Dahlander vid svenska fackförbundet Transport.

Den Nordiska Transportarbetarfederationen har tagit ställning i konflikten och uppmanar nu alla sina anslutna fackförbund, där bland annat svenska Transport ingår, att gå ut i sympatiaktioner med Norwegianpiloterna, rapporterar NTB.

Nordiska Transportarbetarfederationen har 48 medlemsorganisationer i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt på Island och Färöarna. Enligt generalsekreterare Peter Lövkvist är medlemmarna totalt 365 000, skriver norska E24.

Om samtliga anslutna förbund hörsammar uppmaningen kan det förlama Norwegians internationella trafik.

”Hotar nordiska arbetslivet”

På Transport, vars medlemmar arbetar med bland annat tankning och lastning av plan, sitter förbundsstyrelsen under eftermiddagen i sammanträde. Besked väntas senare under kvällen.

– Det handlar om en eventuell blockad mot Norwegian, säger Gabriel Dahlander, presskontakt vid Transport till TT.

Men enligt honom påverkar inte Nordiska Transportarbetarfederationen förbundets beslut.

Parat samlade tidigare under dagen en rad fackförbund i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge till ett möte.

– Vi kämpar för norska löner i Norge, danska löner i Danmark och spanska löner i Spanien. Men Norwegian vill införa sina egna regler som på längre sikt hotar hela det nordiska arbetslivet, säger Hans-Erik Skjæggerud till NTB.

Danskt besked på torsdag

Både Transport och Unionen fanns på plats vid mötet.

– Vi vill skaffa mer information och har inte tagit beslut än, säger Unionens pressekreterare Jennie Zetterström.

Danska transportarbetare har tidigare varslat om en sympatistrejk som, om den utbryter, kommer att ställa till problem för Norwegians bagagehantering, säkerhetskontroll och service och städning av plan i Danmark. Besked om strejken blir av väntas på torsdag.

Samtidigt pågår förhandlingar med Norwegian och enligt NRK ska Parat och Norwegian ha fått ett nytt bud i den pågående konflikten. Förslaget har lagts fram i samarbete mellan flygbolagets och fackförbundets jurister, men det är inte känt vad det innehåller.

ARTIKELN HANDLAR OM