Putin drar tillbaka ryska styrkor från Syrien

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Martin Schori, TT-Reuters

Rysslands president Vladimir Putin beordrar tillbakadragandet av ryska styrkor från Syrien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

Putin är på ett oannonserat besök på en rysk flygbas i Syrien.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Putin omfamnar sin allierade Assad under ett möte i ryska Sotji.

Den syriska regimen var på väg att förlora kriget i Syrien när Ryssland och Iran klev in på Assads sida, i september 2015. Krigslyckan vände – och nu ser diktatorn ut att kunna sitta kvar.

Rysslands president Vladimir Putin har nu beslutat sig för att dra tillbaka sina trupper från det hårt krigsdrabbade landet.

Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria säger presidenten att de ryska soldaterna ”återvänder till fosterlandet med seger”.

Beskedet var väntat. I slutet av november träffades Putin och Assad i den ryska staden Sotji.

– I det syriska folkets namn, jag hälsar dig och tackar dig, alla ryska officerare, soldater och piloter som deltog i det här kriget, sa Assad under mötet.

Framför allt är det ryska bombplan som deltagit på Assads sida i kriget, som krävt hundratusentals dödsoffer. Enligt människorättsorganisationer och vittnen på marken har skolor och sjukhus bombats urskiljningslöst.

Assad och Putin ska enligt TT ha diskuterat vikten av att flytta fokus från militära insatser till försök att hitta en politisk lösning på kriget. Putin sa också att den ryska insatsen var i sitt slutskede.

ARTIKELN HANDLAR OM