Största minskningen av köttätande – på 30 år

Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.

En vuxen person äter ungefär 87,5 kilo kött varje år. Men svenskarnas köttätande minskar.

Förra året innebar den största årliga minskningen i köttätandet på nästan 30 års tid.

Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt kött och fågel, enligt Jordbruksverket.

Konsumtionen av kött är något som ökat fram till år 2013. Först så började konsumtionen att ligga stabilt på runt 87,5 kilo per vuxen person och år.

Men förra året var ett unikt år om man ser till tidigare statistik när det kommer till köttätande. År 2017 hade nämligen den största årliga minskningen i köttätandet sedan 1990.

Och den nedåtgående trenden fortsätter. Under de första nio månaderna 2018 minskade köttätandet med 2,8 procent, vilket motsvarar 1,8 kilo mindre per person.

Minskad konsumtion – ökad efterfrågan

Samtidigt som vi äter mindre kött så har den svenska marknadsandelen för kött (gris, nöt, lamm) och fågel ökat. Jämfört med samma period förra året ligger ökningen på 2–6 procent. Importen minskar och exporten ökar, visar Jordbruksverkets sammanställning för januari–september.

Hittills i år har produktionen av nöt, gris och lamm ökat med 3–4 procent. Produktionen av fågel har däremot minskat med 3,6 procent, men det är en minskning som kommer efter en lång period av konstant ökning.

Något som kan ha påverkat köttförsäljningen negativt är den heta sommaren som var under 2018.

"Försäljningen av kött minskade enligt många butiker under sommaren till följd av grillförbudet, men konsumtionen sjunker även i ett bredare tidsperspektiv och det går inte att se någon tydlig nedgång just för sommarmånaderna i den statistik Jordbruksverket tar fram", säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, i ett pressmeddelande.

Sommarens torka har även bidragit till att fler djur slaktats på grund av foderbrist och sämre lönsamhet, vilket kan ge färre födda djur framöver.

Publisert:

LÄS VIDARE