Här ska de smälla ”djurvänliga” fyrverkerier

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

I Varberg firas det nya året in i en anda av ”djurvänlighet och tillgänglighet”. Känslorna kring fyrverkerierna har varit splittrade och nu presenterar kommunen en kompromiss: djurvänliga fyrverkerier.

– Vi har lyssnat på den kritik som förekommit tidigare år, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare till SVT Nyheter Halland.

Åsikterna kring Varberg kommuns nyårsfirande går isär. Efter att förändringar diskuterats fram och tillbaka har kommunen i Varberg nu landat i ett beslut som ska vara en kompromiss, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Vissa människor har tyckt att fyrverkerierna ska avskaffas helt och hållet och ersättas av en lasershow, något Aftonbladet skrivit om tidigare.

Men att byta ut det mot en lasershow är inte problemfritt och därför landar kommunen i ett mellanting.

– Vi har lyssnat på den kritik som förekommit tidigare år och utrett olika alternativ. Lasershowen som varit på förslag skulle inneburit betydligt högre kostnader, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Näringslivs- och destinationskontoret, till SVT.

”Djurvänligare och mer tillgängligt event”

Kommunen har beslutat att året 2019 kommer att firas in med ett ”djurvänligare och mer tillgängligt event”.

Fyrverkerier kommer inte att skjutas upp lika högt i luften och ge ifrån sig samma skarpa ljudknall som traditionella fyrverkerier gör.

Hela Varbergs firande kommer dessutom flyttas upp till torget och smällandet av fyrverkerierna ska ske i samband med att musik spelas för att synkronisera ljuden.

– Torget är en utmärkt plats för att nå ut med musiken som självklart bidrar till stämningen, säger Thompson till SVT.

Publicerad: