Nyheter

Dödligt virus kan drabba svenska koltrastar

Av: 

TT

Husmyggan kan sprida viruset.
Husmyggan kan sprida viruset.
Viruset drabbar främst fåglar, men kan även smitta människor. Arkivbild.
De svenska koltrastarna har än så länge varit skonade från usutuviruset. Arkivbild.

NYHETER

Usutuviruset, som har drabbat koltrastar på flera håll i Europa, har nu nått Danmark. Hittills finns inga rapporter om fall i Sverige, men att viruset kan drabba även den svenska populationen är inte otänkbart.

Viruset upptäcktes i Europa vid millennieskiftet och har sedan dess spridit sig längre norrut. Ungefär 25 000 koltrastar uppges ha dött i Tyskland i år, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Att viruset kan nå Sverige är inte osannolikt, men än så länge har inga fall upptäckts.

– Vi har heller inte letat så noga. Det är svårt om man inte har några indikationer, men hittar man döda koltrastar kan man ju analysera dem, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Gynnsamt väder

Man tror att virusets väg upp över norra Europa har gynnats av det varma vädret.

– Med sommaren som gick så gissar jag att det skulle kunna dyka upp var som helst i Sverige om förutsättningarna är de rätta, men normalt sett skulle man nog kunna gissa på södra Sverige som första anhalt, säger Anders Lindström.

Fågelviruset, som överförs till fåglar via myggor och framför allt husmyggor, kan även drabba människor. Oftast får man inga problem, men vissa kan bli riktigt sjuka.

– De flesta får inga större problem, men en del kan bli ganska dåliga verkar det som. Man kan få någon slags encefalit, hjärnhinneinflammation, säger Anders Lindström.

Ingen anledning till oro

Enligt Lindström är det inte helt lätt att få bukt med viruset eftersom det är svårt att kontrollera både fåglar och mygg.

– Man får ha en allmän medvetenhet om att det här finns och skydda sig mot myggbett med myggmedel eller myggnät, säger han, men anser att det inte finns någon större anledning till oro.

– Koltrastarna kanske ska vara oroliga. Det är inget stort hälsoproblem i Europa, men däremot kan det drabba fågelpopulationen, säger Anders Lindström.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: