Jan Björklund: Jag har utsatts för formidabelt hat

Publicerad 2018-11-14

Jan Björklund motiverade i riksdagen varför L kommer att rösta nej till Ulf Kristersson.

Han sa samtidigt att han utsatts för ett ”formidabelt hat den svenska högerns svans”.

– Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år, säger Björklund.

I dag röstade riksdagen nej till Ulf Kristersson som statsminister med 195 nej-röster mot 154 ja-röster.

Under sitt anförande i talarstolen motiverar Jan Björklund varför hans parti kommer att rösta emot Ulf Kristersson och berättar om vilka följder det fått.

– Jag och och partier har utsatts för formidabelt hat av den svenska högerns svans. Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år, säger Jan Björklund.

Svansen i den svenska högern

L-ledaren utvecklade senare vad han syftade på till Aftonbladet.

– Det är alla möjliga grova ord som jag inte tänker säga i media. Det är inte riksdagsledamöter eller partiledningen utan svansen i den svenska högern som hetsar ordentligt mot mig. Jag föreställer mig också att det är mot Annie Lööf. Jag har under mina 25 år i politiken inte varit med om något liknande, säger Björklund.

Vad anser du om det sättet att uttrycka sig?

– Det är inte demokratins stoltaste stund. Hetskampanjer gör att folk drar sig för att engagera sig politiskt. Det påverkar inte besutten här men det är klart, det är inte roligt. 

”Tung dag”

Björklund säger också att "det är en tung dag att rösta emot en Allianskollega" men upprepar att Sverige skulle stå inför ständiga kriser och hot om nyval eftersom SD ständigt skulle kunna ställa krav. 

– Även om Alliansen hade varit största block hade SD:s röster krävts för att vi Alliansens skulle tillträda. Men deras röster hade inte krävts för att få igenom varenda regeringsbeslut, säger L-ledaren.