Midsommar

11 saker du inte visste om midsommar

avViktor Adolfsson

Fredag 21 juni firas midsommarafton runtom i landet, precis som vi gjort varje fredag samma vecka sedan 1952 – för innan dess gällde faktiskt något annat.
Men vad är det egentligen vi firar? Var kommer traditionerna ifrån? Och hur är det egentligen med vädret och alkoholen?

1. Johannes Döparens dag

Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. Bakgrunden är att midsommardagen sedan 1500-talet sammanföll med Johannes Döparens dag i kristna tron. 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan och därför ligger dagen nu på en fredag. Midsommar omnämns delvis redan i isländska ättesagor, men det finns ändå få belägg för att midsommarfirandet av idag funnits i förkristen tid.

2. Så firar våra grannar

Få länder firar något som liknar midsommar. Men i Finland firas Juhannus och i Danmark och Norge firar man St Hans dag. Båda dessa liknar dock varandra på ett sätt: De stora eldarna.

3. Majstångens ursprung

Den så kallade majstången härstammar från Tyskland och slutet av medeltiden. Tidigaste avbildningarna finns i Erik Dahlbergs "Suecia Antiqua" utgiven på 1600-talet.

4. Fallossymbol?

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Midsommarstången brukar tolkas som en fallossymbol, men det historiska ursprunget härrör mer till ett kristet kors än en penis.

5. Hur funkar det med kransen?

De flesta vet att man brukar plocka blommor och kanske lägga dessa under kudden. Traditionen är dock så här: På midsommarafton skulle ogifta flickor plocka sju olika sorters blommor under konstant tystnad, lägga blommorna under kudden och sedan skulle de drömma om sin framtida man.

6. Danserna

Alla olika danser runt stången var till för att alla byars ungdomar skulle lära känna varandra. Ungefär som i dag, alltså.

7. Sparades till julbadet

Förr i tiden sparade man midsommarkransen till att det var dags att bada på julen. Man trodde att de torkade blommorna skulle ge kraft för att hålla ut resten av vintern.

8. Rulla runt i daggen

Tidigare var det också tradition att gå ut på midsommarmorgonen och rulla runt naken i den våta daggen. Detta för att få vara frisk under hösten och vintern.

9. Kallast och varmast

Nu till vädret. 1978 var en av de kallaste midsomrarna någonsin i Sverige. I Stockholm uppmättes endast 11 plusgrader – och i inre Norrland var det nollgradigt på flera håll. 1935 var det dock en av de varmaste midsomrarna. I Sveg i Härjedalen uppmättes 35 plusgrader.

10. Alkoholen

En normal vecka säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck av olika sorter. Midsommarveckan brukar det landa på cirka 13 miljoner liter, varav drygt 7 miljoner liter öl. Antalet kunder på Systembolaget dagen före midsommar brukar vara 1,1 miljon. En vanlig fredag är det cirka 700 000 personer.

11. Flest barn blir till

Den vanligaste födelsedagen i Sverige är 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man nästan exakt på midsommarveckan…

Källor: Skansen.se, Nordiska Museet, Tidningen Land, SMHI.se, Systembolaget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Midsommar