Vinterprat som uppenbart skrevs i brådska

Publicerad:
Johan Rockström.
Johan Rockström.

NYHETER

Johan Rockström, en vetenskapsman och estradör, har gjort sig till svensk folkhjälte genom att i klimatfrågan skrämma skiten ur sina landsmän. I somras blev hans Sommarprat omgångens mest spridda med nära 40.000 delningar i sociala medier.

Hans domedagstal är ett klickmonster. Han är för klimatfrågan vad Leif GW Persson är för kriminaliteten. Han är Johan Rockstärnaström, apokalypsens apostel.

I sitt Vinter i dag använde han sin välljudande stämma och klara disposition till att både måla fan på väggen och skänka oss trösten, att klimatmötet i Paris gett oss hopp om överlevnad. Pretentiöst hävdade han, att forskarna - Rockström & Co - har fått näringslivet att lyssna. Hoppsan. Tror han, att näringslivet sov, när världen drabbades av oljekrisen 1973? Nej, det var då näringslivet satte fart på vindkraften. Och serietillverkade hybridbilar har med Toyota Prius funnits i 18 år. Knappast resultatet av undergångsjamborén i Paris.

Rockström hade uppenbart skrivit i brådska. Hans metaforer var undermåliga. Vad säger ni om ”problem som sopas under matten och sedan kommer upp och biter oss i häcken” och att ”världen gungar på en knivsegg”? Dålig var kaskaden av svårbegripliga ord: Kostnadamaximering. Systemperspektiv. Inkonsistent. Fotosyntesen. Ignorans. Komfortzon. Diversitet. Predatorer.

Värre var när professorn poppade till sig och sa: Knockoutsnyting.

Värst var när Rockström på 90 sekunder använde, tror jag, ordet resillians 8 gånger. Ordet resillians finns nämligen inte på svenska - inte på riktig svenska, inte på popsvenska. En enda gång har jag tidigare sett icke-ordet användas och då var det en twittrare som ville göra sig märkvärdig. (Förmodligen har Rockström av lättja hämtat ett ovanligt ord ur engelskan, i vilken resillience betyder elasticitet, och, överfört, återhämtningsförmåga.

Vinter var denna dag fyllt av åsikter, sannolikt även kunskap, men renons på berättande.

Hade en pastor i Livets ord öst ur sig lika mycket ensighet skulle ärkebiskopen kontaktat Sverige radio för ett genmäle. Men nu var det den kändis som två år i rad av Naturvårdsverkets tidskrift krönts med titeln ”Miljömäktigast i Sverige”. Då är det basta.

Publicerad: