Rysk lag ska stoppa ”oönskade” organisationer

Publicerad 2015-05-25

Rysslands president Vladimir Putin har infört en ny lag mot oönskade organisationer.

President Vladimir Putin har skrivit under en ny rysk lag som ska stoppa ”oönskade” organisationer.

Den kan drabba alla från Amnesty till Coca-Cola, enligt kritiker.

Amerikanska utrikesdepartementet är ”djupt bekymrade” över lagen.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty har riktat hård kritik mot den lag som under helgen undertecknades av ryske presidenten Putin, enligt CNN.

Tidigare under veckan hade lagen passerat genom det ryska parlamentets båda kamrar och den ger den ryske riksåklagaren rätt att tillsammans med utrikesdepartementet bedöma vilka icke-statliga organisationer som är oönskade i landet. Bland kriterierna som ska uppfyllas finns att organisationen ska vara ett hot mot Rysslands konstitution, försvar eller säkerhet, enligt nyhetsbyrån AP.

Sex års fängelse

Amnesty International har uppgett att lagen hotar ”fundamentala rättigheter” och Human Rights Watch menar att det är ”en förtryckande lagstiftning”, enligt CNN.

Lagen kan också slå mot medborgare eller grupper som har samröre med oönskade, icke-statliga organisationer.

För individer kan ett sådant olagligt samröre ge sex års fängelse.

– Den här lagen kan ge Ryssland möjlighet att kasta ut människorättsorganisationer från rysk mark. Vi är särskilt oroliga för att den ska slå mot ryska organisationer som har samarbete med dessa, och att ryska aktivister ska fängslas, säger Sergei Nikitin, ordförande för Amnesty International i Moskva till norska Dagbladet.

Kan ge igen

Enligt Nikitin är lagen formulerad på ett sådant sätt att det nu är svårt att se hur pass brett lagen riskerar att slå, vilket varit lagstiftarnas avsikt.

– Den gör inte skillnad på kommersiella och icke-kommersiella organisationer. Det betyder att den i teorin kan slå mot organisationer som Amnesty, men också aktörer som Coca-Cola. Lagen ger regeringen möjlighet att ge igen för västliga sanktioner, säger Niktin.