Soulaf, 10, vädjar till Löfven: ”Låt oss stanna”

Såg statsministern i tv – bestämde sig för att skriva

Soulaf El Daher, 10, kom till Sverige från Libanon tillsammans med sina föräldrar för två år sedan.

Nu bor de på ett asylboende i Gävleborg.

I höstas skickade Soulaf ett brev till Stefan Löfven.

”Vi är rädda för Hezbollah för de vill döda oss. Jag vill att du pratar med polisen att dom inte ska skicka tillbaka oss”, skriver hon.

I mitten av september skickades ett av många brev adresserade till statsminister Stefan Löfven. Den här gången var det skrivet av Soulaf El Daher, en tioårig flicka som kom till Sverige från Libanon för två år sedan.

”Vi är rädda för Hezbollah för de vill döda oss. Vi är rädda för att åka tillbaka till Libanon. Jag tycker om att leva i Sverige”, skriver hon i brevet.

– Vi älskar Sverige, det var därför min dotter skrev brevet, säger mamman Daher El Daher till Aftonbladet och fortsätter:

– Svenska folket har välkomnat oss och hjälpt oss.

Har lärt sig svenska

Familjen bor för närvarande på ett asylboende på en liten ort i Gävleborg. Soulaf går i skolan och har lärt sig tala svenska flytande.

”Fröken säger att jag är jättebra. Hon ger mig små saker ibland för att jag är klar med allt”, skriver hon i brevet till Löfven.

– Det är så tryggt och mycket värme här. Människor pratar med oss och uppskattar vårt arbete, säger mamman.

”Snälla hjälp mig”

Hon avslutar sitt brev med att be statsministern säga till polisen att inte skicka tillbaka familjen till Libanon.

”Jag har skrivit det här brevet för att vi har sett dig i 'Lilla Aktuellt' att du säger att du ska hjälpa flyktingar och tyckte att du var jättebra i tv. Snälla hjälp mig”.

I slutet av oktober skickades det ut ett svar från regeringskansliets kommunikationsenhet. De förklarar att en minister inte får lägga sig i polisens arbete och att Migrationsverket kan svara på frågor som handlar om asyl.

”Det var roligt att höra att det går bra för dig i skolan och för dina föräldrar när de säljer bröd”, står det i början av svaret.

– Vi har läst svaret, men hoppas att han kan hjälpa oss ändå. Vi vill verkligen stanna.

Enligt mamman har familjen nekats uppehållstillstånd tre gånger, men de kämpar för att få stanna i Sverige eftersom de flytt undan Hezbollah i Libanon.

Publisert:

LÄS VIDARE