Draget som ska hjälpa Grekland

avSofia Roström Andersson

Landet har fått ny finansminister

1 av 2

Greklands finansminister Yanis Varoufakis meddelade sin avgång under måndagen – senare under dagen presenterades hans efterträdare.

Bytet ska hjälpa landet i samtalen med långivarna.

– Det är definitivt oväntat, samtidigt så är det ju logiskt, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Efter att nej-sidan vann i den grekiska folkomröstningen på söndagskvällen sa Yanis Varoufakis att resultatet är ”ett stort ja till ett demokratiskt Europa”.

– Med den här modiga nej-rösten kommer vi i morgon ta kontakt med våra partner för att hitta en gemensam grund, sa finansministern på söndagskvällen.

Tidigt på måndagsmorgonen kom uppgifter om att han avgår.

”Därför lämnar jag”

Varoufakis skriver själv om beslutet i sin blogg och uppger bland annat att han fått indikationer på att vissa av Eurogruppens deltagare skulle föredra ”hans frånvaro på möten” och att det skulle underlätta för premiärminister Alexis Tsipras under de kommande förhandlingarna.

”Av den anledningen lämnar jag finansdepartementet i dag”, skriver Varoufakis.

Han har tidigare riktat kritik mot trojkan, som består av EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, och kallat det långivarna gör med Grekland för ”terrorism”.

På måndagen skrev han: ”Jag ska bära borgenärernas avsky med stolthet”.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare och expert på internationell ekonomi, menar att beskedet är oväntat.

– Ja, det är definitivt oväntat, samtidigt så är det ju logiskt. Finansministern är en spelteoretiker ut i fingerspetsarna och inser att hans hårda taktik har bränt broar till långivarna och Europa.

”Är välkommet”

Han fortsätter:

– Det är nog en kombination av egen insikt och yttre påverkan. Han inser att det är svårt att nå förhandlingsresultat om det är brist på förtroende.

Andreas Hatzigeorgiou menar att stämningen mellan trojkan och Varoufakis varit infekterad och att det därför skulle bli svårt för Grekland att konstruktivt förhandla med långivarna.

Vad innebär det här?

– Det återstår att se, men jag skulle ändå säga att det är välkommet och positivt för kommande förhandlingar att Varoufakis avgår. Det hade varit svårt för honom att leda förhandlingar efter hur infekterat det varit, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kommer Varoufakis avgång att ha någon påverkan på de kommande förhandlingarna?

– Jag tror inte att enbart en ny finansminister kan lösa upp alla knutar som återstår i förhandlingarna. Det beror helt på vem som ersätter, vad premiärministern gör åt situationen och vad han gör med resultatet i går. Jag tror att det krävs en konstruktiv inställning från båda sidor och jag tror att man måste ta tag i förhandlingarna igen och försöka nå en kompromiss.

Har lett förhandlingarna

Under eftermiddagen bekräftades att Euklidis Tsakalotos, 55, blir ny finansminister.

Han har tills nu varit biträdande utrikesminister och lett förhandlingarna sedan i april då han tog över efter just Varoufakis.

The Telegraph skriver att han föddes i Rotterdam och att han är utbildad vid universitetet i Oxford där han läste ekonomi, politik och filosofi och blev filosofie doktor i ekonomi. Dessutom gick Tsakalokos på St.Pauls, den exklusiva privatskolan i London, och har tillbringat en stor del av sitt liv i Storbritannien, skriver Business Insider. Tsakalotos, som också skrivit flera böcker om Greklands roll i EU och finanskrisen, uppger i sin Twitterprofil att han är professor i politisk ekonomi vid universitetet i Aten.

Han har suttit i parlamentet sedan 2012 och varit medlem i regeringspartiet Syriza i runt ett decennium.

Under måndagen rapporterade internationella medier att Greklands premiärminister Alexis Tsipras haft samtal via telefon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Rysslands president Vladimir Putin och med Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Få detaljer om vad som sagts har framkommit, men med Putin diskuterade Tsipras vidare utveckling av det rysk-grekiska samarbete och till Merkel ska han ha sagt att Grekland kommer att presentera nya förslag under tisdagens möte.

ARTIKELN HANDLAR OM