Polis fångade in okänd orm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Det är svårt att slingra sig undan lagens långa arm.

Under söndagsnatten fångade polisen en orm och kallade in Skansenprofilen Jonas Wahlström för att lösa gåtan.

– Vi vet inte vad det är för orm eller om den är farlig, säger John Larsson vid Stockholmspolisen.

Men Aftonbladet är steget före polisen – och har pratat med en expert i Los Angeles som tror sig ha svaret.

Vid 01.20-tiden på söndagsnatten fick polisen in ett larm efter ett samtal från en orolig privatperson. En orm var lös och ringlade runt på Ringvägen på Södermalm i Stockholm.

När polisen kom till platsen – vid Skanstullsområdet – tog det inte särskilt lång tid förrän kräldjuret var omhändertaget.

Lades i låda

Vilken art ormen – som uppges vara liten och fick tillbringa natten i en låda på polisstationen – tillhör var under natten högst oklart.

– Vi vet inte vad det är för orm eller om den är farlig. Vi är inga experter men den såg i varje fall inte svensk ut, säger John Larsson.

Förs till Skansen

Polisen var förbryllad inför ormmysteriet och kände sig trots den sena timmen nödgad att ringa djurexperten Jonas Wahlström för att be om hjälp.

– Vi hade någon sorts kontakt med honom och han sa att vi kunde köra den till Skansen under måndagen när de öppnar vid 07, säger John Larsson vid Stockholmspolisens kommunikationscentral.

Tv-kändisen: ”Är en majsorm”

I väntan på att Jonas Wahlström ska vakna och Skansen öppna bad Aftonbladet den USA-baserade djurexperten Jules Sylvester att titta på en bild på ormen.

Sylvester, som medverkat i ”The tonight show with Jay Leno” och var ormkonsult i filmen ”Snakes on a plane” var hyfsat säker på vilken art ormen tillhör.

– Det ser ut som en ung majsorm. Den är inte giftig och väldigt populär som husdjur över hela världen. Den är ursprungligen från USA och har en mängd olika färgvarianter. De har tänder men är oftast väldigt icke-aggressiva, säger han.

Han fångade ormen

Det var polisen Mikael "Doktorn" Eriksson som fångade ormen. Med bara händerna. Han tvekade aldrig trots att ingen visste vilken typ av orm det var.

– Jag visste bara att man skulle vara snabb och hålla bakom huvudet, säger Mikael.

– Vi visste inte då om den var farlig. Jag funderade på om jag skulle låta den vara. Men nån allmänhet kunde ju bli biten och då är det bara att hugga i. Jag fick ta fram batongen och bryta upp fyra plattor innan jag fick ta på den, säger "Doktorn".

– Jag grep den liksom runt halsen och la den i en påse och sen in till stationen. Väl där gjordes  ett provisoriskt terrarium av en kartong.

– Vi klippte ett hål och tejpade dit en plastpåse som fönster. Sen tejpade vi igen kartongen och ställde den i hundrummet i väntan på transport till Skansens terrarium.

Ormen försökte slingra sig undan lagens långa arm och låg och tryckte i ett hål under trottoaren vid en av Stockholms mest trafikerade korsningar. Det var den första riktiga orm som "Doktorn" fångat. Rädd hann han aldrig bli.

– Det har jag aldrig varit i mitt yrke. Det gäller att säkra upp först. Och fokusera. Men rädd blir man inte, inte på det sättet, säger "Doktorn".

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN