Lisa, 17, försvunnen sedan fem dygn

avOskar Forsberg, Victor Stenquist

1 av 71

Kinnekulle. Polisens desperata sökande efter Lisa Holm, 17, är inne på sitt femte dygn.

Helikopter, hundar, poliser och frivilliga har sökt igenom terrängen runt Kinnekulle – utan att nå genombrott.

– Det har gått lite i stå, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Tipsa | Aftonbladet

Under fredagsmorgonen gjorde polisen det senaste fyndet i gåtan kring Lisa Holms försvinnande. Man har varken velat gå in på vad som hittats eller på vilken plats fyndet gjordes, men det bedömdes vara viktigt.

Det var emellertid den enda framgången för sökinsatsen under fredagen som präglades av ett större fokus på detaljsök än tidigare. Bergsknallar, gödselbrunnar, gamla ödehus och vattendrag omkring Kinnekulle har sökts igenom i jakt på nya ledtrådar – utan några ytterligare resultat.

– Helikoptern har också sökt längs Vänerns strandkant och i terräng som är svår att nå till fots, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Svårtillgänglig skog

Området kring sommaridyllen Kinnekulle omfattas av om vartannat svårtillgänglig skog, böljande grönskande fält och pittoreska gårdar i ett klassiskt svenskt kulturlandskap.

Missing People har där fortsatt sitt omfattande sökarbete i de av polisen tilldelade söksegmenten, men hittills utan att ha gjort några nya upptäckter.

– Vi har haft 24 lokala insatsgrupper, sex hästar, två hundpatruller och en dykare igång i dag. Till helgen förväntar vi oss en ökad tillströmning av folk, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig på Missing People.

Över 700 tips har strömmat in till polisen under veckan, och de genomarbetas metodiskt av det stora antalet poliser som arbetar med inre spaning. Men inte heller tipsen har lett till något genombrott.

– Det har generellt sett varit ett litet inflöde på bra uppslag för oss i dag, säger Christer Fuxborg och konstaterar:

– Den går nu lite trögt.

Jobbar vid ladan

Polisens tekniker har under fredagen arbetat intensivt i ladan mittemot kaféet där Lisa Holm arbetade. Det var där man hittade hennes ena handske. Polisen har i efterhand medgett att det var ett misstag att häva avspärrningarna runt ladan i onsdags, då nyfikna hade tagit sig in på fyndplatsen – innan fullständiga tekniska utredningar hade genomförts.

– Det var en liten miss. Det är inte säkert att en hund får upp något spår förrän andra eller tredje dagen, säger Christer Fuxborg med stark röst för att överrösta dånet från polishelikoptern som just landat på en fotbollsplan bakom honom.

Under torsdagen spärrades därför ladan återigen av och vid 18.30-tiden på fredagskvällen genomsöktes ladan av just polishundar, efter att teknikerna arbetat där hela dagen.

Under helgen kommer polisen att fortsätta sin insats med oförminskad styrka, vilket innebär drygt 60 personer. Man kommer forsätta att systematiskt gå igenom sökområdet på en femkilometers radie från kaféet.

– Det finns en hel del segment kvar att söka i, säger Christer Fuxborg.

ARTIKELN HANDLAR OM