Norge

Norrman planerade röva bort barn – i Sverige

avMathias Asplund

Polisen hittade ljudisolerat barnrum i källaren

1 av 3 | Foto: POLISEN

En före detta lärare i Norge misstänks ha haft långtgående planer på att kidnappa barn.

I hans källare hittade polisen ett ljudisolerat barnrum.

– Rummet är ägnat till att förvara barn där över tid, säger förundersökningsledaren Julie Dalsveen till TV 2.

Den pedofilmisstänkte norrmannen är i 40-årsåldern och bosatt i Vestopplands polisdistrikt, drygt tio mil norr om Oslo. Han har bytt namn flera gånger och har under de senaste tio åren flyttat från ställe till ställe.

Han greps i maj misstänkt för sexbrott mot barn och försök till frihetsberövande, efter att ett annat polisdistrikt hört av sig om ett övergrepp mot en pojke som de utredde 2008.

– Jag blev uppsökt av en ung pojke från Østlandsområdet i höstas. Han bar på en tung hemlighet, säger målsägandebiträdet Kristin Hovden Norstedt till norska TV 2.

"Grova övergrepp"

Pojken hade från det han var 7-8 år gammal blivit utsatt för grova sexuella övergrepp av en lågstadielärare i 40-årsåldern. Övergreppen pågick under flera år, tills pojken var 11-12 år gammal.

Det hade tagit sex år innan pojken kunde prata om vad läraren ska ha gjort mot honom.

– Det är väldigt svårt att prata om att man blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Och här pratar vi om ett långvarigt sexuellt övergrepp, grova övergrepp, säger Hovden Norstedt.

Var lågstadielärare

Den misstänkte mannen har tidigare under flera år jobbat på flera lågstadieskolor. Han är inte längre lärare, men har också närmat sig småpojkar i området där han bor.

– Mannen gjorde sig vän med pojkar i grannskapet, pojkar han kände från skolan. De unga pojkarna ska bland annat ha fått godis, tv-spel och pengar av mannen, säger Hovden Norstedt.

Planer på barnkidnappning

När polisen gjorde husrannsakan hemma hos mannen gjorde de ett chockartat fynd. De hittade ett ljudisolerat barnrum i källaren, inrett med en barnanpassad säng, en campingtoalett, ett kylskåp med mat och leksaker som Lego på hyllorna. Han hade också satt upp en övervakningskamera och en mikrofon.

Polisen misstänker att han planerade att kidnappa barn och hålla dem fångna.

– Rummet är ägnat till att förvara barn där över tid, säger förundersökningsledaren Julie Dalsveen till TV 2.

Polisen har däremot inte lyckats avslöja att något brott skett hemma hos mannen.

Hade namn på svenska barn

Polisen hittade även en GPS med över 70 adresser i både Norge och Sverige. Många av koordinaterna som märkts ut var markerade med namn på barnen som bor där.

– Den misstänkte har hittat barnens namn på sociala medier. Han har hyrt bil upp till 50 gånger och rest till adresserna, säger Dalsveen.

Han har kartlagt barnen efter att bland annat ha hittat dem på deras föräldrars Facebooksidor.

Pojkens målsägande törs inte ens tänka på vad som hade kunnat hända om övergreppen inte hade anmälts i höstas.

– Jag tror faktiskt att vi har förhindrat att ett barn blir bortfört, säger Kristin Hovden Norstedt.

På fri fot

Mannen förnekar anklagelserna.

– Hans uppfattning ät att detta inte är någonting som är straffbart, säger hans försvarare Harald Stabell till TV 2.

Han är satt på fri fot sedan i mitten av juli. Åklagarmyndigheten bedömer att det inte finns någon fara för att han ska kunna förstöra bevisningen.

– Jag ser honom som en tickande bomb. Jag tänker att det inte var så klokt att släppa honom, men det är gjort nu, säger målsägandebiträdet Hovden Norstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Brott