Här kan många flyktingar fastna efter Löfvens nya förslag

avEbba Thornéus, Isabelle Nordström

1 av 5

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Det är oklart vad det utökade id-kravet från svenska regeringen kommer att innebära.

Flera danska politiker har uttryckt oro över att fler flyktingar kommer att bli kvar på tågperrongen i Köpenhamn.

– Jag håller koll på utvecklingen i Sverige, timme för timme, säger integrationsministern Inger Støjberg (V).

På tisdagskvällen märktes ännu inget av de planerade id-kontrollerna på centralstationen i Köpenhamn.

Framför allt är det unga afghanska män som ofta inte har giltiga id-handlingar och då alltså riskerar att bli kvar i Danmark. En grupp unga killar visade upp tågbiljetterna de köpt i Tyskland för att resa till Malmö innan tåget rullade mot Öresundsbron.

”Inte möjligt att korsa gränsen”

Än så länge är det oklart vad regeringens nya besked om id-kontroller på samtliga bussar och tåg över Öresund kommer att innebära i praktiken. Nytt är också att id-kontroller planeras på färjorna mellan Helsingør och Helsingborg.

Budskapet är dock tydligt.

– Det ska inte vara möjligt att åka över gränsen utan en giltig id-handling, säger Erik Nises, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven till Sydsvenskan.

Men hur det ska gå till i praktiken ska man diskutera med tåg- och bussbolagen.

Integrationsministern Inger Støjberg (liberala Venstre) har reagerat på Sveriges beslut. Enligt henne "uppmuntrar" svenska regeringen flyktingar att i stället söka asyl i andra EU-länder, däribland Danmark.

– Jag kan garanterar att vi håller ett öga på utvecklingen, timme för timme, då mitt mål är att bromsa tillströmningen av flyktingar till Danmark, säger hon till DR.

Hon säger också att svenska regeringens åtgärder kommer att genomföras först till våren.

– De åtstramningar de har nämnt kommer att genomföras först i april, säger hon till radiokanalen.

Dock skriver svenska regeringen på sin hemsida att id-kontrollerna ska införas ”i närtid”.

Kräver hårdare asylpolitik

Støjberg säger att hon kan tänka sig danska gränskontroller om flyktingströmmarna skulle öka kraftigt.

– Jag har inget ideologiskt motstånd till gränskontroller, utan ett praktiskt förhållningssätt till dem. Därför är det viktigt att följa detta för att se om det förändrar något. Om det gör det måste vi förhålla oss till det, säger hon.

Även Dansk Folkeparti har reagerat starkt på beskedet om att Sverige kommer strama åt asylpolitiken.

– I en situation där svenskarna har gränskontroller och strängare regler, riskerar Danmark att bli en total magnet för asylsökande i Europa, säger Dansk Folkepartis gruppledare Peter Skaarup till DR.

Därför kräver han nu ännu tuffare asylpolitik än i de 34 punkter statsministern Lars Løkke Rasmussen presenterade för några veckor sedan.

Stefan Löfven sa på pressträffen att han pratat med sin danska motsvarighet. Det är oklart hur Løkke Rasmussen reagerat på svenska regeringens nya förslag och han har ännu inte gjort något officiellt uttalande efter beskedet.

Även Norge inför gränskontroller

Även Norge kommer att införa gränskontroller på alla färjor från Sverige, Danmark och Tyskland. Kontrollerna börjar klockan 8 på onsdagsmorgonen och ska gälla minst i tio dagar. Man ska även göra id-kontroller på bussar och tåg.

– Vi kan inte vänta tills samma sak händer i Norge. När Sverige stramar åt ytterligare är vi rädda för att strömmen i ännu större utsträckning ska komma till Norge, säger statsminister Erna Solberg (Høyre) till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM