EU kallar till krismöte om flyktingfrågan

Av: Per Kudo

Publicerad:
Uppdaterad:

EU kommer att hålla ett extrainsatt möte om flyktingfrågan i september. Enligt kallelsen har flyktingkrisen nu nått ”aldrig tidigare skådade proportioner”.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar mötet och vill diskutera möjligheten för flyktingarna att ta sig in i EU på lagliga vägar.

Luxemburg, som för tillfället har ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, kallar till mötet, rapporterar BBC. Det extrainsatta mötet kommer att hållas den 14 september. Ministrar från EU:s 28 länder kommer att delta.

”Läget för migrationen utanför och inom den Europeiska unionen har nyligen nått aldrig tidigare skådade proportioner”, står det i en skrivelse.

LÄS VIDARE

Under mötet kommer ministrarna att diskutera bland annat återsändandet av flyktingar som inte bedöms ha skyddsbehov, internationellt samarbete och åtgärder mot flyktingsmugglarna.

Dödlig vecka

Kallelsen kommer efter en vecka av hundratals drunknade människor i Medelhavet och nyheten om att 71 människor dött i en lastbil i Österrike, skriver BBC.

Förra månaden nådde 107 500 flyktingar EU:s gränser.

Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens inrikesministrar krävde nyligen ett krismöte om den akuta flyktingsituationen i ett gemensamt uttalande.

Lagliga vägar in i Europa

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar mötet, enligt TT. Framför allt hoppas han kunna driva frågan om lagliga vägar in i EU, en möjlighet som få av flyktingarna har.

– Det är en fråga som Sverige varit i det närmaste ensamt om att driva, men det blir mer och mer uppenbart att det måste ske. Jag hoppas att fler länder inser det, säger han till TT.

Också FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har vädjat till de europeiska länderna att utöka de lagliga vägarna in i EU.

Publicerad: