Föräldraskap

Pappans fina video om sitt barn: ”Jag har ett barn som är olika”

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

Max Demalvas barn är varken kille eller tjej. Något som ibland varit svårt att förklara.

– Jag begär inte att man ska förstå, men att man alltid respekterar olikheter, säger han till Aftonbladet.

I våras bestämde sig pappa Max Demalva att göra ett bildspel och mejla ut till föräldrarna i hans tolvårings klass.

Anledningen? Hans barn ville få andra att förstå sin person.

– Vi ville att föräldrarna skulle ha chans att kunna bemöta eventuella funderingar hemma vid middagsbordet, säger Max till Aftonbladet.

För några dagar sedan bestämde han sig för att klippa ihop en film av bilderna och lägga ut på Facebook. Sedan dess har filmen delats av över 7 700 personer.

”Kan inte identifiera sig som tjej eller kille”

I filmen förklarar Max att han har ett barn som är olika, ”ganska mycket olika”. Han skriver: ”Jag har ett barn som är 12 år och som de flesta skulle kalla för kille. Men mitt barn kan inte identifiera sig som kille. Och inte som tjej heller”.

– Jag vill öka respekten för olikheter i mitt barns omgivning. Att säga, jag begär inte att man ska förstå, men att man alltid respekterar olikheter.

Max barn är en icke binär person, eller en transperson. Vilket, som beskrivs i filmen, inte har något med personens sexuella läggning att göra. Det handlar om personens identitet och uttryck i relation till dennes egna kön.

Vill berätta

Tolvåringen har själv varit med på hela resan – från att Max först tänkte berätta om det föräldramötet, till bildspelet, till filmen.

– Vi har pratat om konsekvenser av att "gå publikt" med allt det kan medföra. Men så här långt så har det bara varit positiva reaktioner ifrån de som sett filmen.

Max säger att det är flera som tagit kontakt och tackat för att de valde att dela med sig.

– Flera säger att filmen inspirerat till att hur man på ett enkelt sätt kan förklara till exempel varför ordet hen fyller sin plats.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Föräldraskap