USA: IS kan ha använt senapsgas mot kurder

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan vara från Saddam Husseins lager

1 av 4
Islamiska staten tros ha använt kemiska vapen

IS kan ha använt senapsgas mot kurdiska Peshmerga-styrkor i Irak.

60 soldater uppges ha skadats i en attack med kemiska vapen.

USA misstänker att gasen kommer från Saddam Husseins gamla lager eller från Syrien.

USA undersöker om Islamiska staten (IS) har använt senapsgas eller liknande kemiska vapen mot kurdiska styrkor i norra Irak.

På torsdagen bekräftade Vita huset detta. Redan i juli kom uppgifter om att IS krigar med kemiska vapen.

– Vi övervakar dessa rapporter noggrant, och vill betona att all krigsföring med kemiska eller biologiska material som vapen går helt emot internationella standarder, säger Alistair Baskey, talesperson för Vita husets säkerhetsavdelning till AP.

”Svårt att andas”

Tidigare under torsdagen uppgav kurdiska talespersoner att deras Peshmerga-styrkor attackerats vid staden Makhmour, nära Ibril.

Även tyska militären, som tränar kurdiska styrkor i närheten, bekräftar att 60 kurdiska soldater lider av andningsproblem efter en attack, skriver AP.

Det är ett vanligt symptom på att kemiska vapen har använts.

Tv-kanalen CBS News rapporterar att det bekräftats att det var senapsgas som användes vid attacken.

Det är inte klart var IS skulle ha fått gasen från. Teorier är att den kommer från numera avrättade Saddam Husseins gamla lager eller förts över från Syrien, säger försvarskällor till CBS News.

Har använts i Syrien

Efter attacker med kemiska vapen i en förort till syriska huvudstaden Damaskus, har president al-Assad officiellt gått med på att inte använda gas. Men det går fortfarande rykten om att stora mängder kemiska vapen används i inbördeskriget i Syrien, skriver AP.

Numera används senapsgas sällan i krig och det behövs stora mängder för att det ska vara dödligt. Gasen ger skador som liknar brännskador och efter ett tag kan det leda till nedsatt immunförsvar och cancer.

Senapsgas användes främst under första världskriget.

Publicerad:

LÄS VIDARE