Saudiska bloggaren kan benådas från 1 000 piskrapp

avLinnéa Borgert

Saudiarabiske bloggaren Raif Badawi dömdes för brott mot landets anti-nätbrottslag.

Den saudiska bloggaren Raif Badawi dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp.

Nu kan han benådas, säger Yves Rossier, statssekreterare på schweiziska utrikesdepartementet, till tidningen La Liberté.

Nu finns det hopp om att fängslade Raif Badawi, känd bloggare och människorättsaktivist, ska benådas från sitt grymma straff.

– Ett kungligt benådande är på gång tack vare statschefen, kung Salman bin Abdulaziz Al Saud, sa Yves Rossier, statssekreterare på schweiziska utrikesdepartementet, till tidningen La Liberté på lördagen.

Vidare säger han att han har fått höra att Badawis straff har avbrutits.

Rossier säger till tidningen att han tog upp frågan om benådning under ett officiellt besök i Saudiarabien.

Dömdes för att ha "smädat Islam"

Badawi greps i juni 2012 för att ha "smädat Islam" på blogg. Han dömdes till 10 års fängelse, 1 000 piskrapp och höga böter. Då 1 000 piskrapp på en gång sannolikt skulle vara dödligt, skulle han piskas i omgångar om 50 piskrapp i 20 veckor.

De första piskrappen delades ut i januari, men den resterande delen har skjutits upp.

Vann människorättspris

Raif Badawis straff har kritiserats världen om, både av människorättsorganisationer och av flera länder, däribland Sverige.

– Vi har  framfört vårt fördömande i direktdialog med Saudiarabien och vi kommer att fortsätta protestera, sa Erik Boman, pressekreterare åt utrikesminister Margot Wallström (S) i januari till Aftonbladet, efter att de första piskrappen delats ut.

För en månad sedan fick Raif Badawi EU-parlamentets människorättspris, Sacharov-priset.

En avrättning varannan dag

Nyligen dömdes den palestinska poeten Ashraf Fayadh till döden i Saudiarabien. Hans åtalades i fjol och dömdes först till fyra års fängelse och 800 piskrapp. Domen överklagades sedan till en högre insats.

Enligt åtalet har Fayadh "förbannat Gud, profeten Muhammed och Saudiarabien". Även innehållet i en poesibok låg till grund för domen.

Enligt Amnesty International avrättas en person varannan dag i Saudiarabien, oftast genom halshuggning.

ARTIKELN HANDLAR OM