Sommaren kommer nästa vecka

Värmeöverskott väntar efter rekordkyla

Sommarvärmen kommer nästa vecka. Du som väntat på semester till juli, augusti och september har dragit en extra varm vinstlott.

En onormalt kall försommar går nästa vecka mot en ovanligt varm sensommar enligt välrenommerade klimatforskarna på International Research Institute for Climate and Society, IRI, på universitetet i Columbia, USA.

– Det är ordentligt mycket mer rödfärg på kartan än i maj och juni, säger Martin Hedberg, meteorolog från Vädercentralen som själv använder sig av IRI:s progonoser.

Läs mer om sommaren på vår specialsajt

Överkompenserade med värme

Institutet visar en gemensam prognos över tre månader. Även perioden maj, juni och juli skulle innehålla ovanligt höga temperaturer enligt IRI, vilket uppenbarligen inte slagit in ännu.

– Ett rimligt antagande är att eftersom det bevisligen varit kylslaget i maj och juni så blir vi avslutningsvis överkompenserade med värme den här sommaren, säger Martin Hedberg som ändå säger att IRI är trovärdiga.

Om det betyder extra många varma dagar eller några väldigt mycket varmare dagar går inte att sia om säger han.

– Men sannolikheten att vi har ett värmeöverskott är stor, särskilt i Norrland, säger Martin Hedberg.

Missa inte ”Sommargrillen

30 grader nästa vecka

Och nästa vecka börjar sommarvärmen komma.

– Vi har i ett par dagar sett tendenser på att värmen är på väg, så det är jag ganska säker på. På måndag kommer vi upp över 20 grader i Götaland och Svealand. Kring den fjärde juli har vi 25-30 grader, även i Norrland, säger han.

Slutregnat är det dock inte, men molnen glesnar.

– Nästa vecka kommer vi känna av ett väderskifte.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN