Regeringen byter namn på terrorsekten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige följer Frankrikes, Storbritanniens och USA:s exempel.

Från och med i morgon kommer regeringen att kalla terrorsekten IS för Daesh.

Anledningen är bland annat att man inte vill ge IS legitimitet som en stat.

Statsminister Stefan Löfven (S) och ministrarna i regeringen har hittills främst använt namnet ISIL för att benämna Islamiska staten.

ISIL, Islamiska staten i Irak och Levanten, användes tidigare bland annat av världsledare som Barack Obama och François Hollande.

Absolut ingen stat

Men efter de brutala attackerna i Paris svängde Hollande, och började kalla IS för Daesh. Även David Cameron och Barack Obama använder benämningen.

– De är inte islamiska och absolut ingen stat, har Barack Obama sagt.

Utrikesminister Margot Wallström började använda Daesh under Folk och försvar tidigare i januari. I morgon ändrar  hela den svenska regeringen policy och kommer benämna IS som Daesh. Namnbytet sammanfaller med en interpellationsdebatt i riksdagen om Sveriges deltagande i kampen mot IS.

Gäller hela regeringen

Anledningen är att Daesh är den arabiskt vedertagna termen, som är etablerad inom Arabförbundet och som används av fler och fler länder. Regeringen vill dessutom understryka att man inte ser IS som en stat utan som en terrororganisation, erfar Aftonbladet.

Aftonbladets förra publisher Jan Helin har tidigare bloggat om sin och Aftonbladets syn på hur terrorsekten ska benämnas. Läs blogginlägget här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM