Jemen

Saudiarabiens attack mot rebeller i Jemen

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Saudiska trupper har tillsammans med en stor grupp andra länder gått in i Jemen för att slå ner de shiitiska huthirebellerna.

Saudiarabien har satt in 150 000 militärer och 100 stridsplan i offensiven.

– Vi kommer att göra allt som är nödvändigt, säger Saudis FN-ambassadör Adel al-Jubeir, rapporterar AP.

Enligt Saudiarabien ingår tio länder i en koalition som angriper huthirebellerna. Förutom marktrupper ska saudiskt flyg också ha bombat rebellfästen i Jemen. Arabiska gulfstater ska ha tagit beslut om en offensiv mot rebellerna efter en förfrågan från Jemens president, rapporterar al-Arabiya.

Enligt Yemen Post inleddes attackerna i landet vid midnatt och fokuserade på rebellposteringar i huvudstaden Sanaa.

Striderna i Jemen har den senaste tiden eskalerat och under gårdagen lyckades huthirebellerna ta kontroll över flygplatsen i Aden. Landets president Abed Rabbo Mansour Hadi flydde med båt men det är okänt var han befinner sig.

Flera länder deltar

Det är allmänt ansett att huthirebellerna stöds av Iran och situationen i Jemen riskerar nu att bli ett strategiskt "andrahandskrig” mellan Mellanösterns sunnimuslimska stormakter och det shiitiska Iran.

Offensiven mot huthirebellerna genomförs av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Qatar och Kuwait. I ett gemensamt uttalande säger man att man förutom rebellerna också ska slå ner al-Qaida och IS i Jemen. Under natten mot torsdag anslöt sig även Jordanien, Egypten, Sudan, Marocko och Pakistan till offensiven.

USA deltar inte aktivt i attackerna mot rebellerna, men man har hjälpt Saudiarabien och de andra deltagande länderna med logistiskt och underrättelsemässigt understöd.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom de första rapporterna inifrån Jemen, efter nattens bombningar. Enligt huthirebellernas tv-kanal har tiotals civila dödats av koalitionens bombningar. Enligt Sputnik News, som är en rysk statsägd nyhetsbyrå, har över 20 personer dött och över 30 skadats.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jemen

Saudiarabien

Iran

Huthimilisen