Riskerar fängelse för att hjälpa till

1 av 14
NYHETER

I den sena måndagskvällens skuggor försvinner flyktingar som hela dagen vandrat på motorvägen från Rödby med sikte på Sverige.

De får hjälp av danskar, som riskerar fängelsestraff.

Framåt midnatt i byn Maribo ser vi flyktingar fortfarande i rörelse, som skuggor längs vägkanten, en ohejdbar spökparad, lugna jämna steg, några med filtar över axlarna mot den fuktiga nattkylan.

Jag ser en lång ung blond man tilltala dem i ett gathörn, de saktar stegen. Vandrar sedan vidare.

Som flyktingsmuggling

På min fråga nickar mannen. Ja. Han erbjöd skjuts. För att han tycker det är "förfärligt" det som sker.

Den långe dansken vet att det är straffbart. Att transportera en flykting är i dansk lag jämställt med flyktingsmuggling.

– Men min bil är för liten, sa den unge mannen, jag kunde bara ta några och de ville inte splittra gruppen.

Varför gör du detta?

Han ler skyggt och backar, skyndar iväg.

Går tills de är framme

Vad händer nu? Sedan måndag morgon har de gått, åtminstone hundra flyktingar som vägrar låta sig registreras, som ropar: Malmö! Malmö!

De bara går. Köpenhamn är tolv mil bort.

Dansk polis stängde motorvägen, skickade tolkar på övertalningsexpedition, vidhöll att de måste registrera sig i Danmark, söka asyl här. De fortsatte gå.

Under natten har de gående flyktingarna splittrats. Några, främst de med barn, accepterade att köras till ett boende, mot löfte att de inte skulle tvingas att registrera sig som asylsökande.

Några har sovit några timmar under bar himmel.

Och ett antal, rapporterar danska medier, är "försvunna". Det kan vara så många som 300. De är beslutsamma. Många har familjer i Sverige. De går tills de är framme.

ARTIKELN HANDLAR OM