MP-väljarna har högre förtroende för Sjöstedt än Romson

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Förtroendet för Gustav Fridolin är skyhögt bland Miljöpartister.

Men för Åsa Romson är siffrorna en kalldusch.

Partiets väljare har större förtroende för Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, enligt en mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker.

Miljöpartister har mycket stort förtroende för Gustav Fridolin. I Aftonbladet/Sverige Tyckers förtroendemätning svarade 91 procent att de har stort eller mycket stort förtroende för språkröret.

Däremot har partiets väljare inte alls samma förtroende för Åsa Romson. 56 procent svarar att man har stort eller mycket stort förtroende, 38 procent svara litet och 4 procent svarar inget förtroende alls.

Förtroendet är till och med större för Jonas Sjöstedt. 64 procent av Miljöpartisterna som svarat på undersökningen svarar att man har stort eller mycket stort förtroende för V-ledaren. 34 procent svarar litet eller inget alls.

"Besvärande"

Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker, kallar resultatet för anmärkningsvärt.

– Att inte ha förtroende för sitt eget språkrör är anmärkningsvärt. Det är besvärande att det är så stor skillnad mellan språkrören.

Åsa Romson har kritiserats vid flera tillfällen under våren, bland annat när hon jämförde flyktingsituationen på medelhavet med koncentrationsläget Auschwitz - ett uttalande som hon senare bad om ursäkt för.

– Det har varit flera uttalande som hon fått ta tillbaka eller korrigera. Det blir besvärande för henne. Många upplever att hon har en vass framtoning, medan Fridolin har en mer resonerande stil, säger Karin Nelsson.

En förklaring till väljartappet

Vad betyder det för partiet?

– Åsa Romson är miljöminister och hon äger den frågan som är partiets huvudfråga, samtidigt har hon lågt förtroende. Det är en förklaring till att de tappar väljare. Samtidigt har Miljöpartiet en förmåga att snabbt vända opinionen. Efter EU-valet för ett år sedan såg siffrorna väldigt bra ut.

Gustav Fridolin kommenterade det sjunkande förtroendet för Åsa Romson i Aftonbladet TV:s partiledarutfrågning:

– Det viktigaste förtroendet Åsa kan ha är bland de andra miljöministrarna i världen. Hon ska vara den som företräder Sverige för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. Där vet jag att Åsa har ett väldigt mycket stort förtroende.

Åsa Romson har via sin pressekreterare avböjt att kommentera mätningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM