Argentina

Här kan det bli olagligt att busvissla efter kvinnor

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Ett viralt Youtubeklipp kan leda till en lagändring i Argentina. Nu föreslår nämligen en kongressledamot att så kallad "catcalling" ska förbjudas, skriver Fusion.

Det engelska uttrycket är "catcalling" – att vissla eller ropa efter kvinnor på stan. Ofta med sexuella inslag eller antydningar, ibland rena trakasserier.

Många kvinnor runtom i världen har antagligen varit med om det. Enligt en studie från organisationen Hollaback är Argentina ett av länderna där fenomenet är som värst. Där har 95 procent av landets kvinnor upplevt dessa trakasserier innan de fyllt 17 år.

"Kunde inte gå hemifrån"

Nu kan det argentinska parlamentet införa en lag som förbjuder "catcalling". Bakgrunden tros vara ett Youtubeklipp som spridits som en löpeld i landet den senaste månaden. I det berättar den unga argentinska kvinnan Aixa Rizzo om hur män skrikit saker efter henne.

– Jag kunde inte gå hemifrån utan att känna mig otrygg, sa hon i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Kan få dryga böter

Det är kongressledamoten Victoria Donda som ligger bakom det nya lagförslaget. Det skulle innebära att denna form av trakasserier leder till ett bötesbelopp på cirka 6300 kronor.

– I Argentina tvingas kvinnor höra alla former av kommentarer om vår kropp och vårt sexliv redan i unga år, säger hon till Fusion.

I mars införde ett annat sydamerikanskt land, Peru, en liknande lagstiftning som låter domare bestämma om personer ska dömas för "catcalling". Maxstraffet där är tolv års fängelse.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Argentina