Oväder över Sverige – turister lämnade Öland

NYHETER

Ruskväder över Sverige

1 av 2

Turisterna lämnar Öland och swimrunlopp tvingas bryta när ruskvädret med åska drar in över södra Sverige.

5000 kunder har drabbats av elavbrott.

– I de södra delarna av Götaland har det redan varit och är kraftigt regn med inslag av åska, säger meteorolog Lisa Frost.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: Helmuth Petersson
Turisterna flyr ovädret på Öland efter att regnovädret dragit in.

Ruskvädret drog in över Sverige från sydost och har rört sig norrut i landet.

SMHI har gått ut med många varningar, de flesta klass ett alltså den lägsta graden. Allvarligare varningar, klass två, är utfärdade i två delar av Jämtland och i Västernorrland till på måndag. SMHI varnar för mycket höga vattenflöden i vattendragen till följd av helgens regn.

2 300 utan ström

Busvädret, med åska och regn, ledde inledningsvis till att flera tusen elkunder i Götaland blev utan ström. Eon hade tidigt på lördag kväll 600 fortfarande strömlösa abonnenter, framför allt i Skåne och Jönköpings län.

– Totalt drabbades 5 000 abonnenter, och som mest 2 300 samtidigt då det åskade som värst, säger Efwa Nilsson vid Eons presstjänst.

Vid elvatiden rapporterade Sveriges radio P4 Kalmar om trafikstörningar på Ölandsbron med kraftiga köer i riktning mot fastlandet.

– Det kan vara så att det är att många som hört att vädret ska bli dåligt och bestämt sig för att lämna semestern på Öland lite tidigare, sa Johan Tjerneng, presskommunikatör på Trafikverket.

Åska avbröt lopp

I Karlskrona tänkte arrangörerna för en swimrun-stafett för motionärer trotsa vädervarningarna och startskottet gick klockan 9.30 som tänkt. 45 minuter in i det timmeslånga loppet tvingade man bryta efter att åskvädret kommit tidigare än väntat.

– Nu regnar det fruktansvärt mycket men det var inte regnet som gjorde att vi bröt utan åska och blixtar. När det ska simmas i öppet vatten är åska inte så bra, säger Mathias Roos, tävlingsledare för Karlskrona Swimrun.

Igår bestämde sig att köra trots vädervarningar eftersom åskan skulle komma senare under dagen. Av de nästan 200 anmälda kom 190 deltagare till start.

– Vi hade löpande kontakt med meteorolog under tävling och när vi började få in rapporter om att det tilltog och vi plötsligt stod mitt under blixtarna så bröt vi, säger Mathias Roos.

Inga incidenter inträffade och deltagarna var vid gott mod när de kallades tillbaka till startområdet säger Mathias Roos.

Kommer mera

På förmiddagen hade ovädret inte gjort sig hört ordentligt, men i Skåne, Blekinge och vid Ölands södra udde har regnet blandats upp med åska.

Inför helgen utfärdade SMHI 22 varningar.  I Värmland, Dalsland, Västra götaland, Kalmar och Blekinge bland annat. Ovädret ska dra sig upp över landet under dagen och dra in över södra Norrland under lördagskvällen. Även på söndagen väntas blåst och regn men inte i samma omfattning.

I Malmö drog ovädret in ungefär vid 19.00-tiden. Polisen i Malmö säger att det är mycket vatten på vägbanorna och uppmanar trafikanter att ta det lugnt och försiktigt i det kraftiga regnet. Väldigt mycket vatten ska ha runnit ut på vägbanan på Inre Ringvägen vid Sege å i Malmö, enligt polisen. Ån ska ha svämmat över och risken är stor att bilister kan råka ut för vattenplaning.

Artikeln uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder