Barn kastade stora pinnar på bilar på E4: ”De leker med andras liv”

avMatilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Micke Hammarsten kom körande med sin bärgningsbil när han upptäckte att vägen var full av stora grenar. Plötsligt hörde han hur det smällde till i bilen. Flera barn kastade stora pinnar på bilarna.

– De leker med andra människors liv, säger han.

Micke Hammarsten jobbar på Assistancekåren i Sundsvall. Under tisdagseftermiddagen var han som vanligt ute och körde med sin bärgningsbil. Vid E4:an i Timrå såg han plötsligt massor av stora grenar och pinnar ligga mitt på vägen, något Sundsvalls tidning var först att rapportera om.

– Jag saktade ner, och precis när jag passerar pinnarna hör jag hur det bara smäller till på bilen, säger Micke Hammarsten.

När han tittade upp såg han mellan fem och sex barn som stod på en högt belägen skogsdunge och kastade pinnar ut på bilarna som passerade på motorvägen.

Meterlånga pinnar kastades på bilarna

– Pinnarna var kanske sex centimeter i diameter och några var uppemot en meter långa.

Han svängde genast av och stannade för att ringa polisen. När polisen anlände visade han platsen och såg då barnen, som han uppskattar vara mellan tio och tolv år gamla, springa åt olika håll in i skogen.

– Det är fruktansvärt tråkigt att detta händer. Att de kastar på en stor bärgningsbil må vara en sak, materiella skador går ju att laga. Men nästa gång kanske de träffar en familjebil så att de kör av vägen, säger Micke Hammarsten.

”Föräldrarna måste prata med sina barn”

Senare fick han höra om andra personer som fått sina bilar förstörda av pinnarna som kastades.

– Jag skulle vilja förklara för barnen vad de egentligen gör, för de leker ju med andra människors liv.

Polisen fick aldrig tag i barnen som kastade pinnarna. Micke Hammarsten bestämde sig då för att skriva ett inlägg på Bärgarna i Västernorrlands Facebooksida för att varna och upplysa andra om faran.

– Jag tror inte barnen förstår hur farligt det är. Föräldrarna måste prata med sina barn. E4:an är ingen lekplats. Bjud in en bärgare till skolan så kan vi berätta om riskerna och hur lätt en olycka kan uppstå.

5 tips för att undvika trafikolyckor i vinter 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Timrå

Olyckor