Boeing 737

Kina stoppar olycksplansmodellen

avIsabelle Nordström

Dödskraschen i går utanför Etiopiens huvudstad är den andra på bara några månader med samma flygplansmodell.

Nu stoppar Kina alla Boeing 737 Max 8-plan.

"Olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem", uppger kinesiska luftfartsmyndigheten i ett uttalande.

Ethiopian Airlines flight 302 lyfte från flygplatsen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba klockan 8.38, lokal tid, på söndagsmorgonen. Bara sex minuter kraschade planet av modellen Boeing 737 och alla 157 personer ombord dog.

1 av 2 | Foto: Mulugeta Ayene / TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i telefon på flygplatsen i Addis Abeba.

Fyra av de döda har bekräftats vara svenska.

Piloten på planet hade rapporterat problem med planet och bett om tillstånd att landa. Men Ethiopian Airlines-planet hann aldrig gå ner för landning.

I höstas kraschade ett identiskt Boeing 737 Max 8-plan i havet på väg mot staden Pangkal Pinang på ön Bangka. 189 personer ombord miste livet och planet hade tidigare haft tekniska problem.

Nu stoppar Kinas luftfartsmyndighet alla inrikesplan av modellen Boeing 737 Max 8.

"Två olyckor har inträffat med nyligen levererade Boeing 737-8-plan och olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem", uppger myndigheten i ett uttalande.

Boeing 737 Max 8 är ett av världens mest tekniskt avancerade trafikflygplan. Det levererades för första gången till ett kommersiellt bolag i maj 2017 och används kort- och medeldistansflygningar.

”Extra säkerhetsåtgärd”

Även statligt ägda Ethiopian Airlines låter sina Boeing 737–8 stanna på marken.

”Efter den tragiska olyckan med ET 302 har Ethiopian Airlines beslutat att ställa in alla B-737-Max tills vidare”, meddelar flygbolaget i ett pressmeddelande på Twitter.

”Även om vi inte vet orsaken till olyckan har vi valt att stoppa den delen av flottan som en extra säkerhetsåtgärd”.

Det är för tidigt att säga varför Ethiopian Airlines flight 302 kraschade i går morse. Planets svarta låda kommer att analyseras vilket kan ta tid.

Tillverkaren Boeing skriver i ett pressmeddelande att deras tekniker kommer att besöka olycksplatsen i närheten av byn Tulu Fara.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boeing 737

Etiopien