Sveriges första Nigeriabrev via sms

NYHETER

Mikael uppmanades lämna ut sitt kontonummer

Mikael Hansson i Karlskrona har fått Sveriges första kända Nigeriabrev via sms. I tisdags fick han ett sms om att hjälpa till med att föra över 27,5 miljoner dollar.

I meddelandet, som är skickat från ett nigerianskt nummer, skriver avsändaren att han vill föra ut 27,5 miljoner dollar ur landet och behöver ett konto att skicka pengarna till.

Mikael Hansson uppmanades därför att lämna ut sitt kontonummer, faxnummer samt telefonnummer för att få mer information. Diskretion utlovas.

- Jag förstod med en gång att det var bluff, säger han till aftonbladet.se.

Eftersom avsändarens nummer syntes på Mikaels telefon funderade han på att skicka ett skämtsamt svar. Men han avstod för att inte reta upp någon.

- Tidigare har jag fått liknande brev via mejl men det är inte alls samma sak. Det här känns mer personligt och man undrar ju hur de har fått tag på mitt nummer.

Han har inte anmält det inträffade till polisen än men det kommer han att göra.

"De följer med i tiden"

Nils-Gunnar Danielsson, chef på rikskriminalens finanspolis, säger att han aldrig hört talas om den här typen av bedrägeri via sms. Men han tror att det kommer att bli vanligare i framtiden.

- De som sysslar med Nigeriabrev är innovativa och följer med i tiden, säger han.

Nigeriabrev i olika former har funnits i över 50 år. Oftast handlar det om att avsändaren behöver låna ett utländskt bankkonto för att få loss pengar som av någon anledning fastnat i en bank.

Som tack för hjälpen utlovas en generös ersättning.

36.000 varje år

Nils-Gunnar Danielsson säger att polisen får information om 36 000 Nigeriabrev om året i Sverige. De flesta kommer med e-post.

Kristian Lindquist