Nu kan du stå och plocka jordgubbar

Foto: MALIN ARNESSON På stående fot På ön Senoren i Blekinge skärgård kan man plocka jordgubbar utan att kröka rygg eller kräla på marken. Jordgubbarna odlas i upphöjda lådor i bekväm plockhöjd. Erik Bengtsson och Marie Svensson passar på att smaka lite under plockningen.
NYHETER

SENOREN

Få saker är så somriga som smaken av en söt, nyplockad jordgubbe.

Men den som plockar själv får räkna med ömmande rygg och jordiga knän.

Tills nu, vill säga.

Jordgubbsodlaren Christer Johansson har kommit på ett sätt att göra den självspäkande självplockningen till ett mer bekvämt nöje.

På hans odling på ön Senoren i den blekingska skärgården odlas gubbarna i ”bädd”, det vill säga i lådor upphöjda på träpallar. Självplockaren kan skörda litervis med bär utan att så mycket som kröka på ryggen.

– Det gör det ju lätt och enkelt att plocka. Till och med höftopererade kan göra det, säger Christer Johansson, som odlat jordgubbar i över 30 år.

– Ja, så han kan ju komma och plocka här, Göran, föreslår han, och syftar förstås på den nyligen höftopererade statsministern.

Idé från England

Idén till jordgubbsbäddarna fick Christer Johansson i ett tidningsreportage om en engelsk odlare som fått folk att resa upp till 20 mil för att plocka hans bär.

Värt att prova, tyckte Christer och hans fru Kerstin, som i fjol snickrade upp de allra första jordgubbsbäddarna. I år är det fler, mellan 4 000 och 5 000 jordgubbsplantor trängs i lådorna. Nästa år planeras utökning: ryktet går i trakten och kunderna strömmar till.

Och nog är det lätt att förstå tjusningen.

Ute på den vanliga odlingen: snålblåst, moln och ont i knäna.

Inne i jordgubbstältet, där pallarna står: varmt, lummigt och i lä. Som gjort för att i stillhet begrunda och kanske tjuvsmaka den svenska sommarens essens.

Dyrare gubbar

Men smakar det så kostar det, förstås. En självplockad bäddliter kostar en femma mer än den markplockade.

Det kan det väl vara värt, tycker Ingvar Svensson från Långö, som passar på att plocka några gubbar i mössan.

– Jag har plockat mycket bär förr. Men jag ska fylla 87, då är det rekorderligt att kunna gå så här i stället för att ligga och krypa.

Falsk frukt som är en blombotten

Irene Beertema