Gängkrig bakom Uppsala-mordet

NYHETER

21-åringen skjuten i ansiktet i Uppsala – fyra anhållna

Den 21-årige mannen sköts till döds utanför sin port i det vittnen beskriver som en ren avrättning.

- Han sköts i ansiktet, berättar en vän.

Nu är fyra män anhållna misstänkta för mordet, som polisen tror är en del av ett pågående gängkrig i Uppsala.

Foto: MORDPLATSEN Här i Gränby utanför centrala Uppsala sköts 21-åringen ihjäl i går kväll. Polisens tekniker var på plats och hela området vid mordplatsen spärrades av. ”Det finns vittnen som har gjort intressanta iakttagelser”, sa polisen i natt.

Skottdramat inträffade i går kväll vid 22.00-tiden på en lugn innegård i Gränby, cirka en och en halv kilometer från centrala Uppsala. En nära vän till offret berättar för Aftonbladet att han sköts i ansiktet.

21-åringen mördades alldeles i anslutning till sin bostad.

- Hans föräldrar sprang ut på gården och skrek och grät. Det var massor av folk på plats, berättar en man som bor vid gården där det hände.

Han berättar att han hörde tre skott och undrade vem det var som sköt på hans gård.

- Min fru sa att att det låg en kille som var nästan död och en till låg bredvid men han rörde på sig. Själv tål jag inte att se sådant här och höll mig undan, säger han.

Polisen var under onsdagen förtegna om motivbilden.

- Jag kan inte gå in på några motiv. Det finns vittnen som har gjort intressanta iakttagelser men jag kan inte säga vad, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Rikslarm utfärdat

Hela området där skottlossningen ägde rum var i natt avspärrat och polisens tekniker var på plats. De knackade dörr och hörde vittnen. Polisen har gått ut med rikslarm och vänt sig till angränsande polisdistrikt för att be om hjälp. Den tekniska undersökningen avbröts på morgonen, men fortssatte under onsdagen.

– Vi har säkrat en del spår på platsen men har ännu inte hittat något vapen, säger Christer Nordström, men avslöjar inte vilka spår det handlar om.

Tre anhållna

Under natten anhölls en man misstänkt för inblandning i skottlossningen. Han förhördes, men vad han har sagt vill polisen inte gå in på.

Under onsdagen anhölls ytterligare tre män. En av dem hämtades till förhör på onsdagsmorgonen och en anhölls i sin frånvaro. Den tredje mannen blev anhållen sent på onsdagseftermiddagen, uppger TT.

Förundersökningsledare Eva Lundström är förtegen om den exakta misstanken mot männen, var de greps och hur gamla de är.

– För spaningslägets skull lämnar vi inte ut några detaljer, men jag kan bekräfta att de är anhållna, säger hon.

Under natten har flera vittnen hörts, och flera av dem uppger för polisen att de har hört flera skott. Polisen bedömer att många av uppgifterna från vittnesförhören är värdefulla och intressanta.

”Såg chockad ut”

Brottsplatsen fylldes snabbt med människor. Ingen kunde undgå vad som hände i Gränby i går kväll.

- Jag var på väg ut med hundarna när en kille kom mot mig och såg chockad ut. Han sa: "O fy fan, han är skjuten", berättar en kvinna som bor 50 meter från brottsplatsen.

En annan kvinna, som är på tillfälligt besök i bostadsområdet, var ute på balkongen när hon hörde flera skott avlossas.

- Jag hörde skottlossning, typ fem-sex skott. Sedan tog det inte många sekunder innan man hörde polisen, säger hon.

Kompisen till sjukhus

Den mördade mannens 21-årige kamrat blev skuten i bålen och fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. På tisdagsmorgonen var hans tillständ inte livshotande, men han var fortfarande kvar för observation.

Ett 20-tal poliser, från flera olika distrikt, jagar på morgonen de misstänkta gärningsmännen.

Misstänker gängbråk

Den senaste tiden har den skett flera skottlossningar i Uppsala. Inga har kunnat bindas till brotten, men polisen misstänker ett antal unga kriminella.

– Killarna bakom brottet i natt kommer från samma gängkonstellationer och det kan röra sig om en uppgörelse dem emellan, men det är ännu för tidigt att uttala sig helt säkert, säger Nordström.

Enligt Sveriges radio Uppland har den mördade 21-åringen hörts vid ett flertal tillfällen för skottlossningarna tidigare i år och är nära vän till en av huvudpersonerna i gängkrigen.

Gängen har fört vad de själva kallar ett krig, och har utrustat sig med bland annat Kalashnikov och skottsäkra västar, enligt radio Uppland .

Höjd säkerhet

21-åringen ska, enligt Upsala nya tidning, även ha förekommit i en utredning om olaga vapeninnehav.

Utredningen har mynnat ut i en rättegång som i dag avslutas i Stockholms tingsrätt. 21-åringen ska dock inte ha varit misstänkt för något som har med rättegången att göra, enligt tidningen.

Av säkerhetsskäl sköts inledningen av den sista rättegångsdagen upp i en och en halv timme med anledning av i händelserna i Uppsala under natten.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman säger till radio Uppland att han inte är förvänad över händelserna i går kväll:

– Det här har tyvärr blivit en del av vår vardag under den senaste tiden, säger han.

Karin Klarström, Hanna Rydén, Anna-Maria Carnhede