Nyheter

Flyg- och trafikkaos i snöoväder i Europa

NYHETER

Hundratals flygningar inställda i Tyskland och Storbritannien

Snöoväder utlöste trafikkaos både på vägarna och i luften på många håll i norra Europa på torsdagen. Hundratals flygningar ställdes in, och i Polen dödades fyra människor i en lavin.

Nyhetsbyrån PAP rapporterade att de fyra vandrat i Tatrabergen, på jakt efter en grotta de skulle utforska, när lavinen överraskade dem och svepte med dem flera hundra meter nedför bergssidan.

I Tyskland fick sammanlagt över hundra flygningar ställas in vid stora flygplatser som Frankfurt, München, Stuttgart och Düsseldorf. Tiotals trafikolyckor med många skadade rapporterades också, liksom långa köer på autobahn när långtradare halkat snett och blockerade vägbanorna.

53 SAS-avgångar inställda

I Köpenhamn förvärrades snöns härjningar av en strejk, och 53 SAS-flygningar ställdes in på torsdagsmorgonen.

De flyg som väl kom i väg till och från Tyskland var oftast försenade, och detsamma gällde i Storbritannien. Över London sken solen från en klarblå himmel på torsdagen, men snö från i onsdags fortsatte att ha en förödande effekt. Efter över 200 inställda flygningar från Londonflygplatserna Heathrow, Gatwick och Stansted i onsdags ställdes över 100 in på torsdagen. Bland andra British Airways skyllde på att plan och besättningar hamnat på fel ställen under kaoset i onsdags.

Många resenärer fick vänta hela dagen på att komma i väg, och en del hade även tvingats övernatta på flygplatserna. Många uttryckte förvåning över att samhället tas så på sängen av några centimeter snö.

”Samma i Stockholm som i London”

- Vädret är ungefär detsamma i Stockholm som i London, tillkännagav kaptenen på British Airways BA778, en av dagens försenade flygningar från Heathrow till Arlanda.

- Skillnaden är att i Sverige får inte lite snö och ett par minusgrader hela samhällssystemet att braka samman, tillade den brittiske kaptenen i en avmätt bredsida åt sina myndigheter.

De brittiska tv-kanalerna visade också videosekvenser från övervakningskameror, där bilarna såg ut att dansa balett på glashala motorvägar. Även de delar av Londons tunnelbana som går ovan jord fick problem.

Eftersom snön redan börjat smälta på torsdagen väntas trafiksvårigheterna både i luften och på vägarna lätta under fredagen.

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter