Vittnen pekar ut Kiruna-rånaren

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbelrånet på väg att klaras upp

KIRUNA

Polisen kan vara på väg att lösa det fräcka dubbelrånet i Kiruna.

Aftonbladet kunde i dag publicera en bild på den ene rånaren och tipsen har rasat in.

Nu bekräftar polisen att flera personer pekats ut.

Bankrånaren filmades av bankens egen övervakningskamera.
Bankrånaren filmades av bankens egen övervakningskamera.

Vid en presskonferens i eftermiddag bekräftade polisen i Kiruna att man fått in en rad intressanta tips.

– Vi har väldigt mycket tips från hela landet, sa närpolischef Lage Woutilainen.

Det fräcka dubbelrånet på måndagen skakade om Kiruna. Polisen bekräftade tidigt sin teori för aftonbladet.se – rånarna var proffs. Och deras iskalla uppträdande får polisen att misstänka att de slagit till mot banker förr.

Det såg ut att bli svårt att hitta rånarna. De flydde i en svart, tyskregistrerad Volvo 940 av sedanmodell som anmälts stulen. Men de dumpade snabbt bilen och den hittades senare utbränd på Gruvvägen.

Polisen visste inte vad de försvunnit i för fordon. Vägspärrar upprättades och Kriuna blev en avspärrad stad – alla kontrolleras fortfarande.

Fått in namn

I samband med detta greps en man. Han var anhållen i sin frånvaro av en polismyndighet i södra Sverige och Lage Woutilainen betonar att gripandet inte har med rånet att göra.

Över ett dygn efter rånet har fortfarande ingen gripits. Men polisen har hela tiden varit övertygade om att få fast rånarna. Och i går kväll plockade Kirunapolisen fram sitt ess.

Till Aftonbladet och flera andra medier lämnades en bild på den ene rånaren. Vittnen berättar att mannen som slog till mot Handelsbanken var ganska kort och kraftigt byggd.

Bilden visar en man klädd i en rutig jacka, med en så kallad integralhjälm på huvudet. Visiret är dock uppfällt och privatpersoner har hört av sig till polisen med tips på rånarens identitet. Enligt tips som polisen nu närstuderar kan det handla om en Kirunabo.

– Det är ett i en mängd av tips. Vi har även fått ett namn på en person från Stockholm, säger Lage Woutilainen.

Mattias Lundell, Claes Petersson

Publicerad: