Så var första rättegångsdagen mot Rakhmat Akilov

I dag inleddes rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov, 39, som var klädd i kriminalvårdens gröna kläder, var avmagrad och hade skägg.

Filmen där Akilov svär trohetseden till IS spelades upp inför rätten.

– Han accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande för fara för annan, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Rättegången mot den terroråtalade uzbeken Rakhmat Akilov, 39 år, inleddes i dag klockan 09.15 i Stockholms tingsrätt.

Akilov fördes in i den underjordiska säkerhetssalen via en särskild ingång som går via en underjordisk gång mellan Kronobergshäktet och tingsrätten.

Akilov bar häktets gröna kläder, var avmagrad, kortklippt och hade skägg när han placerades mellan sina försvarare, mittemot domarna och nämndemännen. Tre ryska tolkar fanns även på plats i salen.

Åhörarna placerades bakom förstärkt glas och fick endast se Akilovs ryggtavla.

Fått bestående men

Åklagare Hans Ihrman inledde med att läsa upp sakframställan, där han sammanfattar misstankarna som riktas mot Akilov och delar av bevisningen.

– Rakhmat Akilov har med början den 16 januari fram tills fullbordat terroristbrott i ett flertal chattkonversationer erbjudit sig eller åtagit sig att åta ett terroristbrott för Islamiska statens räkning. Han har sammanställt information samt införskaffat utrustning till en spränganordning, säger Ihrman.

Bland annat spelades flera larmsamtal med förtvivlade skrik upp i rätten. Ihrman läste även upp namnen på de fem dödsoffren samt namnen på de som skadades allvarligast i dådet. Av de som skadats har många fått bestående men som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, sa Hans Ihrman inledningsvis.

Akilov ska förhöras andra veckan

Stämningsansökan mot honom omfattar två åtalspunkter; terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Ihrman påpekade även att gärningarna allvarligt hade kunnat skada Sverige, vilket är avgörande för om det ska kunna räknas som terroristbrott.

Mellan tre och fyra dagar kommer att vikas åt åklagarens anförande, inklusive försvarets och målsägarbiträdenas framställningar.

Totalt rör det sig om 155 målsäganden.

I rättssalen visades videon upp där Akilov läser upp trohetseden till IS. Efter rättegången svarade åklagaren och försvararen Johan Eriksson på frågor från journalister.

Fokus låg på de IS-kontakterna Akilov haft via krypterade chattforum, men åklagare Hans Ihrman menar att det inte fanns möjligheter att lägga kraft på att hitta dessa kontakter.

Säpo har lämnat över ett antal möjliga identiteter baserade på underrättelseinformation.

– För att kunna gå vidare i en förundersökning och misstänkliggöra någon behöver identiteten vara fastställd till hundra procent, säger Hans Ihrman.

– Här pratar vi kanske om 20 eller 40 procents säkerhet.

Att man inte fått tag på de här IS-kontakterna ser Ihrman inte som ett misslyckande.

– Det handlar inte om ett misslyckande, för oss handlar det om att kartlägga skuldfrågan först och främst. Sedan vill man alltid veta mer och kartlägga så mycket som möjligt, men i en utredning måste vi balansera olika intressen mot varandra, säger han.

Akilov har erkänt terroristbrott, försök till terroristbrott samt framkallande av fara för annan. Han medger även att han tagit lastbilen och kört den nedför Drottninggatan. Dock medger han inte försök till mord på alla målsäganden.

Akilov kommer nu i stället att höras redan andra veckan av rättegången, med start den 20 februari.

Kommer berätta själv under rättegången

Akilovs advokat, Johan Eriksson, har tidigare avböjt att besvara frågor gällande sin klients motiv samt vilket samröre han haft med terrorsekten IS, med hänvisning till att Akilov själv kommer att få redogöra för detta.

– Det har varit en ansträngande dag för honom. Det har varit ansträngande bara att gå, han har inte gått så långt som härifrån till Kronobergshäktet sedan han greps, säger Johan Eriksson på pressträffen.

Under rättegångens första dag sa dock Johan Eriksson att Akilovs motiv var att ingjuta fruktan och avbryta Sveriges delaktighet i koalitionen mot IS.

Preliminärt kommer rättegången att pågå till den 9 maj och dom beräknas komma före midsommar.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorns offer: Sekunderna som förändrade deras liv

 

Publisert:

LÄS VIDARE