Felaktigt morddömda satt 17 år i fängelse

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Domstolen: Det var ett misstag

1984 dömdes Thomas Campbell och Joe Steele för mord på en familj i Glasgow.

På onsdagen friades de från alla misstankar, och enligt domstolen i Edinburgh är de offer för ett juridiskt misstag.

– Alla har förlorat. Rättvisan har förlorat under 20 år, och vi har förlorat våra liv, sade Thomas Campbell till BBC utanför rättssalen.

Männen dömdes 1984 för mord på familjen Doyle i Glasgow.

I april dog sex personer, varav en baby, i en anlagd brand i familjens hem. Mordbranden sammanföll med det så kallade glass-kriget som på den tiden härjade i staden, mellan rivaliserande knarkförsäljare. Glassbilar användes som front för försäljningen av droger och stöldgods.

Limmade fast sig i protest

De två männen har hela tiden hävdat att de är oskyldiga.

För elva år sedan rymde Joe Steele från fängelset och limmade fast sig själv vid staketet utanför Buckingham Palace för att protestera mot fängelsedomen, uppger AP och Thomas Campbell har hungerstrejkat i fängelset.

I november 2001 tog domstolen upp deras överklagan, och i väntan på utslaget släpptes de ur fängelset månaden därpå.

Polisuppgifter ifrågasattes

På onsdagen kom beskedet från de tre domarna vid domstolen i Edinburgh: Steele och Campbell frias och har fallit offer för ett juridiskt misstag, uppger BBC.

Nya bevis har lagts fram, och de poliser som vittnade vid rättegången 1984 har ifrågasatts. En professor i kognitiv psykologi ifrågasatte att fyra poliser kunde uppge exakt samma citat från ett förhör med Campbell.

Campbells advokat Aamer Anwar sade efter domstolens beslut att en korrupt poliskår har sett till att männen hållts inlåsta så länge. Han kräver en omfattande, oberoende utredning av fallet och att mordutredningen öppnas igen.

Den utpekade Strathclyde-polisen vill inte kommentera domstolens beslut förrän de har läst domen, säger en talesman till BBC.

Karin Klarström