Stor risk för upptäckt när offret förs bort

NYHETER

Kidnapparna gömmer ofta offren nära platsen där de rövats bort.

-Det innebär en stor risk för gärningsmännen att föra offret en lång sträcka, säger Thord Modin på rikskriminalen.

Foto: STARTNYCKELN SATT KVAR Fabian Bengtssons BMW hittades på Amiralitetsgatan i Majorna i går förmiddag – med startnyckeln i. Den var slarvigt parkerad och gav intryck av att ha lämnats i all hast. Platsen ligger inte långt från Stena Lines Danmarks- och Tysklandsterminaler varifrån Fabian Bengtsson kan ha förts ut ur landet. Polisen bevakade bilen tills tekniker kom till platsen.

Aftonbladet har kartlagt de mest uppmärksammade kidnappningsdramerna med kända svenskar inblandade.

Dold plats

Oftast har de återfunnits bara en kort sträcka från kidnappningsplatsen.

Erik Westerberg och Ulrika Bidegård gömdes bara någon mil bort.

-Det gäller för kidnapparen att förvara offret på en sådan plats att de inte blir upptäckta om de rör sig till och från platsen, om de behöver göra det. Det viktigaste för gärningsmännen är att offret inte kan meddela sig med omvärlden, säger Thord Modin, chef för analysenheten vid Rikskriminalpolisen.

Uppfinningsrika

Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att hitta gömställen. När kidnappningen av dåvarande statsrådet Anna-Greta Leijon planerades av terrorister på 70-talet, byggdes en låda som hon skulle förvaras i.

Kidnappade Ulrika Bidegård blev också placerad i en specialbyggd låda i frigolit där hon satt i fem dygn.

-Det är inte ovanligt att offren hålls i lägenheter så länge kidnapparna inte blir upptäckta, säger Thord Modin.

Gärningsmannen flyr

Han påpekar att det finns fall då gärningsmännen lämnar offret i närheten av kidnappningsplatsen, och själv tar sig längre bort för att vilseleda polisen.

Vad finns det för risker för gärningsmännen att föra offret längre bort?

-Att frakta en person som man tagit med hjälp av hot eller våld en lång sträcka är ju inte helt lätt. Ett exempel på det är egentligen rymningen från Mariefreds anstalten. Vårdaren som togs som gisslan åkte med rymmarna i bilen innan han lyckades fly.

Läs mer:

Tidigare:

Karin Östman