Sharon bryter med den nya palestinska regeringen

NYHETER

Jerusalem/Gaza

Israels premiärminister Ariel Sharon gav på fredagskvällen order om att alla kontakter med den nya palestinska regeringen ska avbrytas tills den sätter stopp för alla attacker mot israeliska mål. Det sade en högt uppsatt tjänsteman vid det israeliska regeringskansliet.

Foto: Efter torsdagskvällens attack som krävde sex israelers död beslutade premiärminister Ariel Sharon att bryta alla kontakter med den nya palestinska regeringen.

Beskedet kom efter torsdagskvällens palestinska angrepp som krävde sex israelers död.

– Premiärministern har givit alla regeringsmedlemmar order om att bryta alla kontakter med Palestinska myndigheten tills den vidtar nödvändiga åtgärder för att få stopp på terrorismen, sade källan.

Sharon och den nyvalde palestinske presidenten Mahmud Abbax talades vid i telefon tidigare i veckan och väntades inom kort träffas i det första israelisk-palestinska toppmötet på fyra år. Ett eventuellt töväder låter nu uppenbarligen vänta på sig.

Tidigare på fredagen tågade tusentals palestinier genom flyktinglägret Jabaliyya i Gazaremsan för att fira det nattliga palestinskt angreppet mot en gränspassage mellan Israel och Gaza.

Sprängde sig genom mur

Israels armé uppgav att tre palestinier under natten sprängde sig genom en betongmur till den israeliska sidan vid gränsövergången Karni. Sex civila israeler som arbetade vid övergången dödades i överfallet och fem andra skadades. Angriparna, som bar sprängämnesbälten, sköts ihjäl av israeliska soldater.

Tre stridbara palestinska organisationer – Hamas, Folkliga motståndskommittéerna och al-Aqsamartyrernas brigader (som står nära Abbas organisation al-Fatah) – sade att de hade samordnat angreppet.

”Vi kommer att fortsätta att jaga er och störa er sömn tills ni lämnar det land ni har ockuperat”, hette det i gruppernas uttalande. De sade också att de står eniga i den heliga kampen.

Skepsis mot Abbas

Fredagens demonstration till stöd för attacken drog fram längs Jabaliyyas huvudgata. Den hade arrangerats av motståndsgrupperna som ett tecken på folkligt stöd för deras kamp mot Israel och deras avståndstagande från den nyvalde Abbas.

Den sistnämnde har manat till vapenvila efter fyra års blodigt palestinskt uppror för att ge utrymme för nya fredsförhandlingar. Men motståndsrörelserna anklagar honom för att hellre vilja samarbeta med israelerna än bekämpa dem.

Abbas fördömde också attacken vid Karni och sade att den ”inte bidrar till fredsprocessen”, rapporterade AFP.

Abbas fördömde

– Vi står fast vid fredsprocessen och ämnar förverkliga vårt valprogram, tillade han.

Även USA:s utrikesminister Colin Powell fördömde attentatet men underströk samtidigt att Abbas ”är en utmärkt person” som snart förfogar över säkerhetspersonal ”som kan ta sig an terroristerna”.

Palestinska myndighetens talesman Nabil Shaath sade att oron kan dämpas bara om både Israel och palestinierna enas om eldupphör och sedan respekterar det.

– Israel måste... dra sig bort från de palestinska områdena så att de palestinska ledarna kan genomföra sina uppgifter efter valet, sade Shaath.

Efter attacken stängde Israel alla gränsövergångar till Gazaremsan. De förblir stängda tills vidare, meddelade försvarsdepartementet.

TT-Reuters